Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europaparlamentets vansinniga flyttkarusell

Annons

Varje månad flyttar EU-parlamentets 751 ledamöter och hela deras administration det vill säga totalt cirka 5 000 människor, mellan Bryssel i Belgien och Strasbourg i Frankrike. Detta innebär att 20 ton papper skyfflas fram och tillbaka vid varje flytt. Denna vansinniga flyttkarusell släpper ut 19 000 ton koldioxid eller lika mycket som 10 000 flygresor mellan Stockholm och New York. Sett i pengar så kostar det EU:s medborgare 2 miljarder kronor, pengar som skulle kunna göra nytta på annat håll exempelvis genom miljösatsningar.

Av de 751 EU parlamentariker kommer 20 från Sverige och medverkar därmed till detta vansinne. Det skrämmande är att ingen av Sveriges representanter engagerar sig i frågan eller verkar bry sig, istället medverkar de glatt i flyttcirkusen.

Snart är det val och frågan är om någon av de svenska kandidaterna som står på valsedlarna tänker göra något åt vansinnet ? Och i så fall vad? Dags för media att synliggöra detta, lyfta frågan bland politikerna och fram för allt verka för att stoppa vansinnet. Min röst i EU valet kommer att gå till den politiker som tar ställning mot och arbetar aktivt för att stoppa flyttkarusellen.

”Vi flytt int’ ”

Örebro

Svar direkt:

De flesta ledamöter i Europaparlamentet är överens om att flytten mellan Strasbourg och Bryssel bör upphöra. Men att parlamentet ska ha sessioner i Strasbourg finns inskrivet i EU:s fördrag. För att ändra i fördraget krävs ett enhälligt beslut av 28 medlemsländer. Frågan ligger alltså inte hos parlamentets ledamöter utan hos regeringarna i EU:s medlemsländer.

Lars Ströman

politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons