Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva-Lena Jansson (S): Från Jerry Williams till Peter Springare – politiskt engagemang är bra

För en vecka sedan kom beskedet att rockartisten Jerry Williams hade avlidit och i tv, radio och tidningar rapporterades om hans liv och musikkarriär.

Annons

Både Twitter och Facebook fylldes snabbt med kommentarer och bilder från många personer som beskrev sina minnen av konserter och låtar med denne folkkära artist. Det som förutom hans musikaliska karriär fanns med i mediernas rapportering var hur öppen Jerry Williams varit med sin politiska åsikt, att han var kommunist och röstade på Vänsterpartiet. För merparten av hans fans så var det dock musiken som var viktigt, inte det politiska ställningstagandet.

Just det faktum att en kulturpersonlighet eller artist så öppet tar politisk ställning är inte så vanligt i dag. Då var det betydligt vanligare på 60- och 70-talet då stora delar av samhället var engagerade i olika politiska rörelser.

Just det faktum att en kulturpersonlighet eller artist så öppet tar politisk ställning är inte så vanligt i dag. Då var det betydligt vanligare på 60- och 70-talet då stora delar av samhället var engagerade i olika politiska rörelser. Något var extra tydligt just inom musik och teatervärlden där man engagerade sig i fredsrörelsen, samhällsutvecklingen och solidaritet med människor i tredje världen. Idag ser vi inte alls samma politiska engagemang även om det finns enskilda frågor som fått uppmärksamhet i musikvärlden.

Trots att vi i dag arbetar kortare tid och har fler hjälpmedel till vårt förfogande när det gäller hushållsarbete så verkar ändå inte tiden räcka till.

Kanske beror det på att flertalet av medborgarnas aktivism i vår tid väljer att dela ett inlägg eller går med i en grupp på Facebook, väljer att skänka pengar till olika organisationer eller skriver på ett upprop. Personer inom kultursektorn skiljer inte ut sig nämnvärt från samhället i övrigt när det gäller partipolitiskt engagemang. Trots att vi i dag arbetar kortare tid och har fler hjälpmedel till vårt förfogande när det gäller hushållsarbete så verkar ändå inte tiden räcka till.

Nu saknas det inte åsikter hos medborgare. Nyligen har vi kunnat läsa att polisen Peter Springare som haft åsikter om både högt och lågt har gått med i Örebropartiet (vänster/marxistisk inriktning).

Jag delar inte Springares åsikter, men tycker det är bra att han engagerar sig partipolitiskt, det borde fler göra.

Jag delar inte Springares åsikter, men tycker det är bra att han engagerar sig partipolitiskt, det borde fler göra. För även om sysselsättningen är rekordhög och arbetslösheten sjunker så finns det många andra frågor än jobben som diskuteras vid köksbordet och på arbetsplatsen. Det kan handla om trygghet i vardagen, sjukvården, skolan och integration. Frågor som politiska partier i kommuner, regioner och riksdag debatterar och beslutar om utifrån fakta och värderingar.

I samband med Örebro läns Socialdemokraters årsmöte förra söndagen passade vi på att under en rast ringa och sms:a vänner och ställa frågan om det inte var dags att engagera sig.

I samband med Örebro läns Socialdemokraters årsmöte förra söndagen passade vi på att under en rast ringa och sms:a vänner och ställa frågan om det inte var dags att engagera sig. Det resulterade i 49 nya medlemmar till vårt parti. Om någon av dessa 49 personer är artist eller ej är inte viktigt. Det som spelar roll är att de faktiskt tagit politiskt ställning för Socialdemokratiska värderingar och kan vara med och påverka politiska prioriteringar.

För övrigt så är "Did I tell You" min favoritlåt med Jerry Williams, inte hans version av "Working class hero".

För övrigt så är "Did I tell You" min favoritlåt med Jerry Williams, inte hans version av "Working class hero". När det gäller den låten så föredrar jag Marianne Faithfulls version. Att man kan ha olika favoriter gäller såväl musik som politik.

Eva-Lena Jansson

Riksdagsledamot (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel