Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva-Lena Jansson (S): Så kan vårdyrken bli mer attraktiva – bort med delade turer och fler heltidstjänster

För drygt en månad sedan tog min äldsta dotter examen och är nu legitimerad sjuksköterska. Dottern och hennes kurskamrater fick jobb direkt efter avslutade studier.

Behovet av personal i kommuner och landsting/regioner inom flera sektorer är stort och kommer så vara flera år framöver. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en prognos som visar att det kommer behöva rekryteras drygt 500 000 personer fram till 2026 för att täcka växande behov och pensionsavgångar. Störst är behovsökningen inom äldreomsorgen och gymnasieskolan. Det finns enligt SKL ganska enkla lösningar för att relativt snabbt minska rekryteringsbehovet med 180 000 personer: ny teknik, heltidsanställning i stället för deltid och att fler jobbar några år till.

Andelen heltidsanställda i Örebro kommun under 2016 var 79,3 procent, varav kvinnor 76,5 procent och män 88,4 procent.

Det låter enkelt, men dessvärre verkar det på vissa håll vara svårt. Ta bara det här med heltid. I Degerfors kommun var det 64,8 procent av de anställda som hade heltid under 2016, kvinnor 60,5 procent och män 83,8 procent. I Karlskoga kommun har man kommit lite längre och där har 74 procent av de anställda heltid, varav kvinnor 70,7 procent och män 88,2 procent. Andelen heltidsanställda i Örebro kommun under 2016 var 79,3 procent, varav kvinnor 76,5 procent och män 88,4 procent.

Om vi vill försäkra oss om att våra kommuner och regioner/landsting ska vara attraktiva som arbetsgivare så måste arbetsvillkoren förbättras. Rätt till heltid och större inflytande för den enskilde när det gäller schemaläggning är en framgångsfaktor. Arbetstidens förläggning inom vissa verksamheter i sjukvården, där man slutar ett arbetspass kl 22.00 för att sedan börja kl 06.30 dagen därpå, verkar inte ta hänsyn till behovet av återhämning och vila. Det måste finnas fler än jag som funderar på hur vården kan påverkas av det faktum att personalen kan vara trött redan i början av ett arbetspass.

Det innebär att under nästa mandatperiod ska alla socialdemokratiska företrädare arbeta för ökade utbildningsmöjligheter, sänkta sjuktal, bättre arbetstider, för att ta bort delade turer och staplade visstider,,,

Förra veckan presenterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ett arbetsmiljölöfte för kommuner och regioner/landsting. Det innebär att under nästa mandatperiod ska alla socialdemokratiska företrädare arbeta för ökade utbildningsmöjligheter, sänkta sjuktal, bättre arbetstider, för att ta bort delade turer och staplade visstider samt ett stärkt skydd när arbetsgivare avser att minska antalet timmar på anställningskontraktet, så kallad hyvling. Det här är inget litet löfte, tvärtom så kommer det krävas uppkavlade ärmar, fokuserat ledarskap och strategiska beslut för att åstadkomma resultat. I budgeten för i år satsar regeringen 5,5 miljarder kr extra till sjukvården utöver redan tidigare beslutade tio miljarder kronor till välfärden.

Nästan 80 procent av de anställda i kommuner och regioner/landsting är kvinnor. Tittar vi på vilka som studerar till undersköterska, sjuksköterska och lärare idag så är det inget som tyder på att männens andel kommer att öka. För mig är det prioriterat att de som jobbar i välfärden och de som utbildar sig för att börja arbeta där känner att deras yrkesval både var rätt och dessutom lönade sig.

Eva-Lena Jansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel