Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva-Lena Jansson (S): "Varför lär sig folk inte något av historien"

Varför lär sig folk inte något av historien? Hon som ställde den frågan till mig är en ung kvinna som jag träffade förra veckan i Slottsparken i samband med sportfestivalen i centrala Örebro.

Vi pratade om det som hände i Tyskland på 30-talet där nazismen kom till makten med vedervärdiga konsekvenser men också om utvecklingen i Sverige i dag.

En vän berättade om hur hon nyligen bevittnat när en äldre kvinna spottade på en tiggare.

Vi var lika bekymrade över den öppna rasismen och främlingsfientligheten som vi sett spridas och mött på skilda håll. Samma dag som vi hade detta samtal läser jag om en Pride-arrangör, tillika moderat politiker, som blivit misshandlad och om hur han och hans fru via sociala medier får kommentarer med hat och hot. En vän berättade om hur hon nyligen bevittnat när en äldre kvinna spottade på en tiggare. Det är uppenbart att anständigt beteende och medmänsklighet kan försvinna lika fort som smör smälter i solen. Jag vet att det är ett fåtal som beter sig så här illa men utvecklingen i Europa visar att enskilda hatbrott kan få spridningseffekt.

Ekonomin är stabil och vi har en generell välfärd. Trots det finns brister i dagens Sverige.

För mig är det uppenbart att Sverige står inför ett ödesval den nionde september.

Sverige har i dag den högsta sysselsättningen i Europa och arbetslösheten är den lägsta sedan 2008. Ekonomin är stabil och vi har en generell välfärd. Trots det finns brister i dagens Sverige. Ska vi fortsätta leva i ett samhälle där vi bryr oss om varandra så behövs det en politik som ser till helheten, inte bara de som är mest högljudda och resursstarka. Om man bryr sig om sin nästa så är det också lättare att dela med sig. Det hänger liksom ihop.

Den politik vi socialdemokrater går till val på är lätt att känna igen. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden så vi kan stärka och utveckla den svenska modellen. Vi har och tänker fortsätta bedriva en aktiv och ambitiös miljö- och klimatpolitik. Vi stärker polisens resurser för att bekämpa brottsligheten, men vi ska också bekämpa brottens orsaker.

Vi vill lagstifta så att våra gemensamma resurser också går till välfärden och inte hamnar i riskkapitalisters fickor.

Det handlar om att förbättra ekonomin för landets pensionärer. Vi vill fortsätta investera i välfärden, skolan, vården och äldreomsorgen. Vi vill lagstifta så att våra gemensamma resurser också går till välfärden och inte hamnar i riskkapitalisters fickor.

Men valet handlar naturligtvis inte bara om hur man fördelar våra gemensamma resurser. Det handlar också om vilken människosyn som olika partier står för.

Socialdemokraterna är ett parti som står upp för alla människors lika rätt och lika värde. Vi vill ha ett jämställt och jämlikt samhälle. I dag är det 19 dagar kvar till valdagen. På onsdag börjar förtidsröstningen. Vårt valprogram finns i valstugor, delas ut i brevlådor och finns att läsa på nätet.

Mitt återkommande svar är att man ska försöka se till helheten, inte bara enskilda frågor.

När jag har varit ute och knackat dörr har jag mött en hel del väljare som fortfarande inte har bestämt sig för hur man ska rösta. Mitt återkommande svar är att man ska försöka se till helheten, inte bara enskilda frågor. Det som känns bra i både hjärna och hjärta brukar funka. Och så har jag ytterligare ett tillägg från den unga kvinnan jag träffade förra veckan: lär av historien.

Eva-Lena Jansson

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel