Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evelyn Schreiber: Adaktussons abortmotstånd visar varför det är viktigt att rösta i EU-valet idag

Under sina fyra år som ledamot i EU-parlamentet har Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, röstat emot aborträtten 22 gånger. Visste väljarna som lade sin röst på honom 2014 att de röstade på en abortmotståndare?

Annons

Avslöjandet kom i veckan, efter att DN granskat hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i resolutioner som rört aborträtten, sedan valet 2014. Under den senaste mandatperioden har SD, som öppet och högljutt drivit frågan om sänkt abortgräns, röstat mot rätten till abort en gång. Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, röstade under samma period abortkritiskt – 22 gånger.

Själv hävdar Adaktusson att det bara är ett principiellt ställningstagande mot att socialpolitik behandlas och avgörs i EU. Men det håller inte. När parlamentariker vill markera mot EU:s inblandning i vissa frågor brukar de lägga ned sina röster. SD har gjort det i flera omröstningar som rört abortfrågan. Adaktusson, däremot, har som enda svensk parlamentariker tagit aktiv ställning både mot fri abort och för samvetsfrihet.

Kanske säger fallet Adaktusson mer om faran med det allmänna ointresset som finns för EU - än om KD:s abortpolitik

Att ett kristet värdekonservativt parti på tydlig högerglid ifrågasätter aborträtten borde kanske inte komma som någon större chock. Så sent som i veckan var partiledaren Ebba Bush Thor ute och vevade för samvetsfrihet, barnmorskors "rätt" att utifrån religiös övertygelse vägra utföra aborter eller dela ut preventivmedel. Men trots det: Kristdemokraterna ställer sig fortfarande officiellt bakom den svenska abortlagstiftningen. Partiet erkänner kvinnors rätt att besluta över sina egna kroppar. Och även om abort rimligtvis är en känsligare fråga i KD än i de övriga partierna, så råder det närmast konsensus i abortfrågan i Sverige. Abortmotstånd är, för att låna av Ebba Bush Thors egen favoritretorik, en väldigt osvensk värdering.

Så hur kommer det sig, kan man undra, att medan Sverige positionerar sig som en stark röst för kvinnors valfrihet i Europa så kör Adaktusson en egen liten enmansshow? Visste väljarna som kryssade Adaktusson i valet 2014 att de röstade på en strikt abortmotståndare? Av de bestörta reaktionerna, från både kristdemokratiska väljare och politiker under den senaste veckan, verkar det inte speciellt troligt.

Hur många la sin röst på den folkkära och respekterade journalisten, och hur många la de på den värdekonservativa politikern?

Kanske säger fallet Adaktusson mer om faran med det allmänna ointresset som finns för EU - än om KD:s abortpolitik. Det är besvärande få svenskar som orkar engagera sig i frågor som upplevs som både avlägsna och komplicerade. Lägg därtill att EU-valet allt mer kommit att blir ett personval, om kända profiler och lättsmälta slagord snarare än sakfrågor och Europas framtidsutsikter. Fråga dem som röstade på Adaktusson 2014: Hur många la sin röst på den folkkära och respekterade journalisten, och hur många la de på den värdekonservativa politikern?

Med de reaktionära krafterna på frammarsch i Europa är det viktigare än någonsin att vi i dag tar vårt demokratiska ansvar och går och röstar. För frihet, demokrati och samarbete. Men det är inte tillräckligt. DN:s granskning visar med vilken stor omsorg vi också måste välja vilka personer, med vilka värderingar och visioner, vi vill ska representera oss. Det är inte nödvändigtvis de mest högröstade, med flest följare på Instagram som är rätt för hedersuppdragen i Bryssel.

Nöj dig alltså inte med att rösta i dag. Rösta på någon som delar dina grundläggande värderingar och framtidsvisioner, både för Sverige och Europa. Var säker på att du röstar på någon som för din talan.

Annons