Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evelyn Schreiber: EU måste agera mot homofobin i Polen

Å ena sidan har vi EU, som arbetar för att stärka hbtq-personers fri- och rättigheter i Europa. Å andra sidan har vi medlemsländer som gör allt de kan för att inskränka dem.

Annons

En man, anställd på Ikea, ska ha skrivit homofobiska bibelcitat på företagets intranät. Det här var i maj, i samband med den internationella dagen mot homo- och transfobi. Mannen ombads genast att ta bort sina kränkande kommentarer, och när han vägrade fick han sparken.

Det är egentligen ingenting märkvärdigt med det, sett ur ett svenskt perspektiv. Kränkande behandling, oavsett anledning, hör inte hemma på en arbetsplats.

Men nu råkar det här ha skett i Polen, ett land där hbtq-personers rättigheter under en längre tid inte bara har varit ifrågasatta, utan under systematisk attack. När mannen avsedades från Ikea gick ingen mindre än Polens justitieminister, Zbigniew Ziobro, ut och krävde en grundläggande utredning av händelsen. Även Patryk Jak, EU-parlamentariker och tidigare biträdande justitieminister, har erbjudit mannen juridisk hjälp - ockh krävt en bojkott av Ikea.

Och det här är förstås varken den första eller enda gången som Polens nationalistiska och högerpopulistiska ledning varit ute och vevat i frågan. När Warszawas borgmästare nyligen skrev på en deklaration för hbtq-personers rättigheter protesterade ordförande för regeringspartiet, Jaroslaw Kaczynski, högljutt mot det han ansåg var "en attack mot familjen".

Å ena sidan har vi ett EU som arbetar aktivt för frihet, inkludering och acceptans. Hbtq-personers rättigheter är lagskyddade. Samkönade aktiviteter är lagligt i alla EU:s 28 stater och att utsätta hbtq-personer för diskriminering på arbetsplatsen har varit förbjudet sedan år 2000. År 2018 stärktes dessutom skyddet för den fria rörligheten i och med att EU-domstolen slog fast att "make och maka" även kunde innefatta två personer av samma kön.

Å andra sidan har vi medlemsländer som Polen, Ungern och Rumänien, som under högernationalistiskt styre inte bara monterar ner demokratin och rättsstaten, utan nu också hotar människors grundläggande rättigheter. I dag har finns det ett 30-tal städer i Polen som i "kampen mot hbtq-ideologin" förklarat sig helt "hbtq-fria". Hur kan det få ske?

Klockan tickar i Bryssel. Snart måste EU krävas på svar för hur man tänker hanterar de illiberala medlemsstaterna.