Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eviga monument över vindkraft i Kilsbergen

Annons

Jag har försökt följa diskussionerna om Vindkraftverken i södra Kilsbergen. Jag förstår varför skogsägarna är intresserade av det hela. Man får möjlighet att avverka skogen med hjälp av de vägar och skogsröjning som måste ske i områden som varit mer eller mindre otillgängliga för dagens skogsmaskiner och virkesbilar.

Men då tänker man ju kortsiktigt eftersom det blir omöjligt att driva ett skogsbruk för framtiden. Dessa betongklumpar som ska vara fundament kommer ju inte att tas bort eftersom de blir alldeles för stora och hållbara. Och de kommer att ligga så ytligt så att de inte kan täckas för att man ska kunna plantera träd som kan få ordentligt rotfäste. Det skulle ju bli ett verkligt underligt landskap med stora kullar till mer eller mindre ingen nytta för skogsbruk. En berättigad fråga är hur det hela ställer sig till Skogslagen 12.12.1996/1093. Vem har ändrat området från skogsbruk till annan mark? Och hur ska man kunna följa lagen om återplantering?

Jag kan däremot inte förstå andra aktörer som tillstyrker det hela då miljöförstörandet är för framtiden och kommer att förstöra miljön i Kilsbergen för alla de människor som i framtiden blir allt fler som vill söka naturen.

Jag vill jämföra det med den franska Maginotlinjen som byggdes under perioden mellan första och andra världskriget som tyskarna gick runt och intog bakifrån och kvar är fortfarande en mängd betongbunkrar och stridsvagnshinder som kostar alldeles för mycket att ta bort. Livslängden på vindkraftverken är kanske 15 år. Nu har Stena bestämt sig för 185 meter höga vindkraftverk men man har ju också sagt att det skulle vara ekonomiskt mer lönande att bygga 250 meter höga vilket ju visar att utvecklingen har gått mot allt högre verk för att få god ekonomi. Detta visar ju att ekonomin inte blir så god som man önskar.

Solkraft utvecklas i allt snabbare takt och dessa parker kan anläggas i närheten av kraftledningar så man slipper förstöra ytterligare skogsmark för att ansluta vindkraftverken. Långa anslutningar med kabel som ska grävas fram och förstöra ytterligare mark. Miljöförstöring men också ekonomisk förstörelse i högsta grad. Jag ser det som vindkraftsverkens Maginotlinje, pengar som betalar en miljöförstörelse som orsakar och förstör för lång tid framåt. Med utvecklingen av solkraft som kan återutnyttja fundamenten till nya innovationer för uppdateringar.

Nu har ju Skogstyrelsens utredning om Skogens Ekosystem kommit och enligt den så bryter denna Vindkraftspark mot de flesta av de punkter man tar upp i detta välgjorda dokument!

Så därför är min önskan att Region Örebro och Lekebergs kommun tänker om och ändrar sina tillstånd!

”Naturintresserad”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel