Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evolutionsteorin inte grund för politiska läror

Replik

Den 1 augusti replikerade Jan Forslund på min artikel (NA 11 juli). Hans huvudbudskap var att Liberalismen och Nazismen hade samma ideologiska utgångspunkter, Charles Darwins evolutionsteori. Jag kan inte hålla med om detta. Man kan inte använda Darwins biologiska utvecklingslära som en elitistisk förklaringsmodell över sociala förhållanden i samhället. Darwins lära handlar om arters överlevnad, förmågan att anpassa sig, inte om individers dominans och konkurrens med andra inom arten. Dagens allt överskuggande problem, miljökrisen löser vi inte med kamp och konkurrens.

Vad jag kan förstå av evolutionsforskning, och forskningsgrenar som kan anknytas till den, att man är överens om att vår förmåga att samarbeta och dela med oss av våra resurser har varit avgörande för människoartens framgångsrika utveckling. Vår empatiska förmåga och känsla för rättvisa finns där också. Om vi inte anpassar oss till jordens förmåga att härbärgera oss är risken stor att vår art blir utsorterad av evolutionen.

Ingemar Berglund

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel