Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson: Här och nu måste vi göra något för klimatet – är du beredd?

Klimatet sägs vara vår tids ödesfråga. Nästan dagligen kan vi läsa om olika miljöhot som ändrar livsbetingelserna på jorden.

Klimatpåverkande utsläpp, föroreningar, förfärliga bilder på alla plastpartiklar som flyter runt i haven och stora skogsskövlingar är bara några exempel. Debattklimatet är tufft (det också) och sällan har väl någon hånats så mycket för sitt brinnande miljöengagemang som "Greta".

Vi borde ha ett större fokus på hållbarhet och få fler att förstå att det här inte är någonting som bara sker ute i Världen utan också här och nu i Sverige.

Vad är det som gör att vi å ena sidan ser vi oss själva som ett naturälskande och miljömedvetet folk med ambitiösa mål om fossilfri transportsektor år 2030 och ett fossilfritt land år 2045 när vi samtidigt ligger som topp fem på listan över länder där vi flyger mest och är bland dem som lämnar störst ekologiskt fotavtryck efter oss. Vi borde ha ett större fokus på hållbarhet och få fler att förstå att det här inte är någonting som bara sker ute i Världen utan också här och nu i Sverige.

Många undersökningar visar att människor har relativt god kunskap om flera miljöproblem och vad man som medborgare skulle kunna göra för att mildra problemen. Vi visar kunskap, uttalar intresse och oro, men samtidigt finns ett glapp mellan ord och handling, frågan är om vi verkligen bryr oss om globala miljöproblem.

Ett ganska vanligt försvar är att peka på Sveriges litenhet, vi är så små så det vi smutsar ned är försumbart i det stora hela.

Eller är det ändå för avlägset, vi har det fortfarande för bra och vi vill inte förändra vår livsstil. Det är här och nu som gäller, vi ser inte framtiden. Ett ganska vanligt försvar är att peka på Sveriges litenhet, vi är så små så det vi smutsar ned är försumbart i det stora hela.

Häromdagen inträffade ”Overshoot day” som innebär att vi människor förbrukat årets budget av förnybara resurser, nu tar vi av vårt kapital. Förbrukningen i Sverige motsvarar fyra planeters! Det är inte hållbart i längden eller hur?

I dag drillas vi tidigt att inte vara nöjda, att sträva efter mer, bättre och ständig tillväxt. Vi ska konsumera mer, resa mer och göra mer. Vi ser vad andra har och gör via sociala medier och det skapar en förväntan efter mer och bättre. Visst är det jättebra att vi minimerar matsvinn, sänker inomhustemperaturen, äter mindre kött, källsorterar, skippar engångsartiklar, byter till led-lampor och använder tygkassar. Men det är inte det som räddar jorden. Det är inte där de stora vinsterna för klimatet finns.

Vi behöver rejäla satsningar på en infrastruktur och ett energisystem som gör hållbara transporter och färdmedel möjliga. En kunskapsresa och stöd där det behövs. Vi står inför en omfattande omställning till en framtid som ska räcka till alla och på lika villkor – en hållbar värld tillsammans med andra länder!

Den samhällsförändring och livsstilsförändring vi behöver göra de kommande åren tycks skrämma väldigt många, vilket gör att vi inte pratar om det.

Utmaningen handlar om att byta spår. Den samhällsförändring och livsstilsförändring vi behöver göra de kommande åren tycks skrämma väldigt många, vilket gör att vi inte pratar om det. Förslag på anpassningar är okej så länge de inte drabbar mig själv. Andra får ”fixa det här med miljön”. Men nu behöver vi gå från ord till handling och hitta drivkrafterna för förändring. Det kommer krävas mångas deltagande men tillsammans kan vi verka för en bättre framtid för kommande generationer.

Och ingen kan göra allt men alla kan göra något. Är Du beredd?

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg (S)