Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EWA-LEENA JOHANSSON: Med teknik kan äldre bli trygga och självständiga

Allt fler blir allt äldre i vårt land. I dag finns nästan en halv miljon människor som är äldre än 80 år i Sverige och i slutet av 2040-talet kommer de att vara över en miljon. Det är en fantastisk välfärdsframgång som ställer oss också inför en rad utmaningar.

Vårt mål i äldreomsorgen är att äldre ska kunna leva ett aktivt liv med inflytande över sin vardag. Man ska kunna åldras i trygghet och med bibehållet oberoende. För att kunna svara upp mot dessa mål behöver äldreomsorgen utvecklas och anpassas till samhällsutvecklingen i stort.

När resten av samhället anammar modern teknik och nya tjänster som förenklar vardagen kan vi inte fortsätta arbeta i gamla hjulspår i äldreomsorgen.

Den tekniska utvecklingen i Sverige går framåt i en rasande fart. När resten av samhället anammar modern teknik och nya tjänster som förenklar vardagen kan vi inte fortsätta arbeta i gamla hjulspår i äldreomsorgen. Tekniska lösningar blir allt mer en del av vår vardag. Inom sjukvården är teknikutvecklingen självklar, men inom äldreomsorgen har ny teknik haft svårare att vinna gehör

En tydlig lärdom av dagens corona-situation, där äldre rekommenderats att isolera sig, är att den digitala klyftan är stor. Rapporten "Svenskarna och internet 2019" visar att omkring 746 000 personer över 65 år lever i digitalt utanförskap. Äldre är generellt positiva till välfärdsteknik, bara de förstår hur den används. Det kan handla om digitala larm, sensorer, nattkameror, nyckelfria lås och olika typer av mobila enheter. Välfärdsteknik handlar om digitala hjälpmedel som kan göra personer med funktionsnedsättning trygga, aktiva, delaktiga eller självständiga.

Men bristen på digital kunskap och rätt teknik gör att alla inte kan ta till sig information som förmedlas den vägen.

Många samhällsfunktioner som till exempel vårdärenden är i dag till stor del digitala. Bankärenden, tidsbokning, receptförnyelse och även provsvar förmedlas via nätet. Information om coronaviruset har skett via e-post och på hemsidor har råd och tips dagligen publicerats. Men bristen på digital kunskap och rätt teknik gör att alla inte kan ta till sig information som förmedlas den vägen. Till att börja med måste internet vara tillgängligt för alla och i hela landet. I äldreomsorgen måste vi erbjuda internetuppkoppling i det egna boendet.

Just nu får kommunerna ett riktat statsbidrag för att utveckla och implementera nya arbetssätt med lämpliga digitala verktyg. Vi har tidigare provat olika tekniska lösningar och tjänster som nog tyvärr hade en del barnsjukdomar varför de skrotades. Centralupphandlade lösningar skulle kunna underlätta och ge kommunerna en bra plattform för välfärdsteknik. Även i små kommuner skulle vi veta att vi får testade produkter som fungerar.

Inköp, aktiviteter och utbildningar och planering för så kallad nyckelfri hemtjänst som innebär mindre nyckelkrångel och färre bilresor pågår.

Nu hoppas vi att många problem är lösta och att vi kommer vidare. Ett antal satsningar och initiativ är påbörjade. Inköp, aktiviteter och utbildningar och planering för så kallad nyckelfri hemtjänst som innebär mindre nyckelkrångel och färre bilresor pågår.

I framtiden kommer det vara lika självklart för den äldre generationen att ha tillgång till internet och att använda dator eller platta till olika tjänster som det är för den yngre i dag. Inte minst för att kunna hålla kontakt med nära och kära. En nära dialog med dagens och framtidens användare är nödvändig, jag hoppas Du deltar i de samtalen!

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg (S)