Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson (S): De som står längst från jobb drabbas när Arbetsförmedlingen skär ner

Arbetsförmedlingen har som konsekvens av M-KD-budgeten aviserat att 130 av 242 kontor ska läggas ned i mindre och medelstora kommuner.

Annons

Arbetssökande ska söka sig till kontor på större orter eller använda digitala tjänster. 4500 av de 13500 anställda har varslats.

Men allt är inte dåligt, det visar både forskning och rapporter som lagts fram.

Jag är orolig att neddragningarna drabbar dem som står längst från arbetsmarknaden och att vi i mindre kommuner drabbas hårt. Fokus har lagts på det som inte fungerat kring arbetsförmedlingen. Men allt är inte dåligt, det visar både forskning och rapporter som lagts fram.

Resultat måste alltid vägas mot hur stor uppgiften är. Ständigt nya uppdrag och riktlinjer. En verksamhet där upphandlingslagar blivit stora hinder genom ständiga överklaganden som drabbar arbetssökande och fördröjer resultaten. Att hela tiden få nya förutsättningar tar fokus från kärnuppdraget att rusta människor för jobb och matcha dem mot arbetsgivarnas krav. Visst behövs det reformer och förenklingar, men frågan är vilka.

Vi har hittat allt bättre former för vår lokala samverkan...

Arbetsförmedlingens generaldirektör skriver att det är avgörande med en fortsatt samverkan med kommuner och andra myndigheter för att skapa möjligheter till god service, inte minst i glesbygd. Vi har hittat allt bättre former för vår lokala samverkan med "vår" arbetsförmedling de senaste åren, men med en kraftig nedskärning på personal tror jag den är i fara.

Arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar, men vi behöver säkra rollfördelningen för samverkan mellan stat och kommun och ett långsiktigt statligt finansierat system som stödjer arbetssökande på ett bra sätt.

En nyhet är att arbetssökande senast 2021 ska kunna välja fristående aktörer för vägledning och matchning. Visst känns det igen och det tidigare systemet med etableringslotsar borde avskräcka kan man tycka, men icke. Att privatiserad arbetsförmedling inte gör jobbet bättre, snarare dyrare har såväl borgerliga ekonomer som Lars Calmfors och den centerfinansierade tankesmedjan Fores visat. LO oroar sig för minskad likvärdighet för arbetssökande, där företagen tävlar om de mest lönsamma och lättplacerade "kunderna".

Extratjänsterna har gett långtidsarbetslösa och nyanlända anställningar med kollektivavtalade villkor.

Extratjänsterna har också hamnat i skottgluggen för borgerligheten och de sägs vara kostsamma "låtsasjobb" utan effekt. Men är det inte tvärtom? Extratjänsterna har gett långtidsarbetslösa och nyanlända anställningar med kollektivavtalade villkor. Jag har mött dem i såväl barn- som äldreomsorgen och de gör ett fantastiskt arbete. Extratjänsterna är viktiga men är också riktiga jobb. Viktiga för att de ger egen inkomst och tillhörighet för dem som haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. Riktiga för att de utför arbetsuppgifter som är till stor nytta och med en lön som går att leva på.

Fler barn behöver se sina föräldrar gå till jobbet.

Sverige behöver fler, inte färre, subventionerade jobb med schyssta villkor som skapar mening och tillhörighet. Det är det mest lönsamma för hela samhället på lång sikt. Arbetslöshet kostar så mycket mer. Fler barn behöver se sina föräldrar gå till jobbet. Föräldrars fattigdom och arbetslöshet riskerar annars att följa med till nästa generation. Då behövs rätt insatser av Arbetsförmedlingen mer än någonsin och lite mer sans i debatten vore önskvärt.

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun (S)

Annons