Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EWA-LEENA JOHANSSON (S): God jul – efter ett år som inte varit likt något annat år vi upplevt

Nu närmar vi oss årsskiftet och det är dags att summera år 2020. Ett år som inte varit likt något annat år vi tidigare upplevt.

Varken för oss som individer, för samhället eller för alla företag och vi har dessutom delat upplevelsen med stor del av övriga världen. Vi har fått öva oss att hålla avstånd, sluta handhälsa, tvätta händerna och bli mer digitala. Året har inneburit inställda resor, arrangemang och möten. Många företag har orsakats stora problem och flera har fått ge upp.

När smittspridningen avtog under sommaren hoppades många med mig att det värsta var över, men tyvärr tog pandemin fart igen ...

Detta till trots så har många varit otroligt kreativa och ställt om och anpassat sig till läget. När smittspridningen avtog under sommaren hoppades många med mig att det värsta var över, men tyvärr tog pandemin fart igen när vi växlade upp efter semestrar och skolstart. Efter en tuff höst så ser vi nu fram emot att läget kan få normaliseras lite grann.

Även om året kretsat kring pandemin har det pågått mycket vanlig kommunal verksamhet. Om än somliga av dem på ett lite annorlunda sätt. Det har gjorts investeringar och en solig dag i början av sommaren invigde vi en ny lekpark. Vi har även gjort en större marksanering och lagt sjöledning där vatten från vår nya vattentäkt ska ledas till vattenverket. Det har sålts mark där man nu byggt en paddelhall. Den tätortsnära kommunala skogen runt samhället snyggas upp. Personligen gläds jag mest åt polisens ökade närvaro i vår kommun. Det kommer skapa merarbete för oss ett tag, men det är ett nödvändigt ont.

Trots att vi är en liten kommun bedrivs verksamhet för nästan 340 miljoner kronor varje år. Ofantligt mycket pengar kan tyckas.

Nu blickar vi framåt och när detta läses har fullmäktige antagit budgeten för kommande år. Trots att vi är en liten kommun bedrivs verksamhet för nästan 340 miljoner kronor varje år. Ofantligt mycket pengar kan tyckas.

Nästa år kommer som vanligt att bestå av traditionell kommunal verksamhet, men också några både större och mindre satsningar. Bara för att nämna några saker: Det vi lokalt kallar Fagershuset, där kommer en fasadupprustning genomföras. Vi inför nyckelfri hemtjänst, vi utökar personalen inom några verksamheter och mycket mer.

Över året finns också ett antal frågor som ska utredas. En fråga som kanske inte känns så upphetsande – men som fler borde delta i – är framtagandet av en ny avfallsplan. Hur ska vi hantera våra sopor på ett hållbart sätt? Frågor som återvinning, återbruk, vad får det kosta och annat kommer vi behöva ta ställning till.

Men det som nu ligger närmast tillhands är alla helgdagarna.

I genomsnitt fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande ...

Julen är barnens högtid – och för många förknippat med förväntan och glädje. Men att fira en trygg och mysig jul är inte en självklarhet för alla barn. Alltför många barn och unga räknar ner till jul med en klump i magen. I genomsnitt fyra barn i varje svensk skolklass påverkas negativt av en förälders drickande och många av dessa känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig. Låt oss alla lova att vi gör allt vi kan för att ge alla barn fina julminnen.

Nu längtar vi alla efter en vardag där vi återigen kan mötas och umgås fysiskt med nära och kära. Jag önskar er alla ett fint slut på det gamla året och ett alldeles gott vanligt nytt år!

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg (S)