Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson (S): Kultur gör skillnad och står för fem procent av Sveriges BNP

Visst är kultur i alla dess former fantastiskt. Den fyller dessutom flera funktioner och bidrar på många olika sätt till samhällsutveckling.

Kulturens betydelse för ortens identitet, för människors välbefinnande och hälsa, för socialt hållbar utveckling finns väl dokumenterad. Att kultur kan bidra till att skapa gemenskap och inkludering är ett skäl till att vi vågar prioritera den.

Det offentligas roll är att stödja denna kreativitet hos människor, inte att styra eller ta över.

För oss människor har kulturen alltid varit en del av livet. Det handlar om våra sinnen och förmågor att skapa, uttrycka oss, förstå varandra och förgylla livet på olika sätt. Det offentligas roll är att stödja denna kreativitet hos människor, inte att styra eller ta över. Att kunna ta del av ett levande och varierat kulturutbud kan vara avgörande för människors benägenhet att besöka en plats eller att flytta dit. Kultur är, kort sagt, en viktig faktor för orters och kommuners attraktivitet.

Kultur består av så mycket mer än det som finansieras med offentliga medel. Mycket kulturarbete utförs av eldsjälar som brinner för kultur och arbetar gratis. Vi har våra Kulturglimtar, höstmarknaden, sång, musik, kulturskolan, film, biblioteket, aktiva studieförbund.

Opera på Skäret började i liten skala men har över tid växt till något helt fantastiskt med över 10 000 besökare årligen.

Vi har byalag som arbetar för att bevara traditioner och gamla miljöer. Opera på Skäret började i liten skala men har över tid växt till något helt fantastiskt med över 10 000 besökare årligen. Och vi har mer på gång.

Nyligen fick kommunstyrelsen en ansökan om ett bidrag till Non Existens Center eller Ställbergs Gruva som vi oftast säger. En spännande verksamhet som växer för varje år, en nedlagd gruva som får nytt liv, ett liv som är i ständig utveckling med både regionalt och nationellt stöd. Den samlade oppositionen (SD, M, C) ville avslå ansökan eftersom några av kulturutövarna är organiserade i bolagsform – kultur och företag är inte förenligt sa de. Som tur är så är vi i majoriteten varken rädda för att bidra till kultur eller företag när det görs på ett klokt sätt.

Samtliga av upplevelseindustrins branscher har under senare år visat på stark tillväxt ...

Upplevelseindustrin är ett samlingsbegrepp för människor och företag som har till huvuduppgift att skapa och leverera upplevelser. Samtliga av upplevelseindustrins branscher har under senare år visat på stark tillväxt och tillsammans står de för nästan fem procent av Sveriges BNP och sysselsätter cirka 280 000 personer. Vi måste våga ta tillvara på möjligheterna av goda idéer och arbeta tillsammans med näringsliv och kulturliv.

Vid många arrangemang besöks vi av fler människor än som bor i vår kommun. Det är liv och rörelse, besökare och många utflyttande väljer att komma "hem" och vi går ut och möts. Magi uppstår i möten och vi känner både stolthet och glädje. En ny tradition vars syfte är allt det jag skrivit om är Kopparbergs Festivalen. Några av eldsjälarna är organiserade i bolagsform – men som tur är så är vi i majoriteten inte rädda för att samarbeta med näringslivet – så jag är övertygad om att vi kommer finna ett sätt att stödja festivalen. Jag tillhör dem som känner förundran över allt vi har och att få vara en del av allt som händer gör att jag känner mig extra stolt över att bo här. Våga vara stolt Du också. Kultur gör skillnad!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun (S)