Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson (S): Ljusnarsbergs kommun är liten – men med starka finanser

Det är oundvikligt att nämna pågående virusattack i en krönika i dag. Jag skulle förmodligen få höra ett och annat om jag helt utelämnade det.

Vi, precis som alla andra kommuner, jobbar för fullt med att minimera smittspridningen. Vi, som övriga världen, befinner oss mitt i en enorm global utmaning med ett virus som inte känner av några gränser. Coronakrisen kommer en dag att ta slut – även om det inte känns så i dag.

... de sänkta aktiekurserna kommer åter klättra uppåt, många företag kommer igång igen, evenemangen dras igång ...

Mycket kommer att bli sig likt. Hyllorna i affärerna kommer fyllas på, de sänkta aktiekurserna kommer åter klättra uppåt, många företag kommer igång igen, evenemangen dras igång, gränser öppnas, flyget går och toalettpapper kommer inte längre att hamstras.

Men vissa saker kommer aldrig bli likadana. Oavsett var vi under denna kris befinner oss så är det ett faktum att vi nyss haft en vardag och att vi kommer komma tillbaka till något slags vardag igen om än med både nya insikter och nya utmaningar.

Av ovanstående vet vi väldigt lite så jag tänker ägna en stor del av min krönika åt att njuta av dåtiden, en tid då vi inte visste så mycket om Covid-19.

Inom både förskolan och skolan har vi nya chefer som på kort tid gjort ett makalöst arbete ...

Vi har nyligen haft presentation av Ljusnarsbergs kommuns årsredovisning för 2019. Oftast blir det ekonomiska resultatet medialt men det finns så mycket mer att vara både stolt och nöjd med. Även om jag självklart är nöjd att vi trots vår litenhet är en finansiellt stark kommun. Resultatet stärker kassan så vi kan fortsätta investera utan att låna pengar. I årets redovisning finns mycket som förtjänar att både nämnas och berömmas.

Inom både förskolan och skolan har vi nya chefer som på kort tid gjort ett makalöst arbete med att få en bra struktur på skolan.

Ekonomin som visade stora underskott har vänts till ett litet överskott. Den utökade rektorsbemanningen hoppas vi nu ska ge tid åt den behövliga pedagogiska utvecklingen. Under året har ett antal satsningar gjorts för att främja rörelse.

Inom äldreomsorgen har under året utarbetats äldrepolitiska program och digitala hjälpmedel införts.

En upprustning av idrottshallen, bygget av en multiarena och ett utegym har färdigställts. Vår kulturskola har utökat verksamheten med dans som tills nyligen utfördes av många barn. Vårt bibliotek har fått ett rejält "ansiktslyft" och har utökat sina öppettider. Inom äldreomsorgen har under året utarbetats äldrepolitiska program och digitala hjälpmedel införts.

Största satsningarna görs dock på vatten och avloppssidan. Lite otacksamt att "gräva ned" en massa satsningar som sen inte syns av gemene man. Satsningarna görs bland annat för att öppna en ny vattentäkt. Med två vattentäkter kommer vi klara framtidens behov av vatten med råge. Detta är ändå bara ett litet axplock av allt som gjorts under året. Ett tips i dessa tider då vi sitter för oss själva är att läsa årsredovisningen från Din kommun så får du ett bra hum om vad som görs för skattepengarna.

Håll i, håll ut och kom ihåg att gynna lokala företagare så de klarar krisen och får finnas kvar.

Just nu är många socialt distanserade från nära och kära men det kommer snart en tid då vi åter att kunna mötas igen, till dess, hör av dig i stället. Våren är i antågande så ut och njut av solen. Håll i, håll ut och kom ihåg att gynna lokala företagare så de klarar krisen och får finnas kvar. Skön vår på Er alla.

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg (S)