Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson (S): Om män tar större ansvar blir det fler kvinnliga företagare

Häromdagen kom Svenskt näringslivs ranking gällande företagsklimatet i kommunerna.

Jag gläds åt att vi fortfarande ligger kvar på en bra position i rankingen, men tänker också på hur viktigt det är att inte slappna av nu utan fortsätta arbetet. Näringslivsklimat är mångas ansvar och förbättras om individer, näringsliv och kommun tillsammans bestämmer sig för att vilja det och samarbetar.

Och just kvinnors företagande minskar rejält i Sverige.

Ser man till Sverige som land ligger vi ganska dåligt till på entreprenörskapssidan. I höginkomstländerna ligger entreprenörskapet på tio procent i snitt. I Sverige bara på 6,8 procent. Och just kvinnors företagande minskar rejält i Sverige.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, trots detta är företagande ett område med stora utmaningar. Fyra av fem nya jobb skapas i små företag. Därför borde vi främja ett klimat för företagande som sker på lika villkor för både kvinnor och män. Ett viktigt steg är att underlätta för kvinnor att starta, driva och utveckla företag. En överväldigande majoritet av Sveriges egenföretagare utgörs av män, endast en tredjedel är kvinnor enligt SCB.

... har mer att förlora på att byta en trygg anställning mot att driva eget.

Enligt undersökningar utförda av Unionen ser kvinnor sämre förutsättningar att bedriva företag och orsakerna är naturligtvis olika. Kvinnor använder socialförsäkringssystemet i högre grad än män och har mer att förlora på att byta en trygg anställning mot att driva eget. Det stora hindret är kopplat till det ojämna uttag som görs gällande föräldraledighet och vård av sjukt barn. Män behöver ta sitt ansvar och dela lika på föräldraledigheten och också ta ett större ansvar för det obetalda hushållsarbetet i hemmet.

Också investeringsklimatet skiljer sig åt. En studie från LTU visade att det finns stora skillnader i viljan att investera i företag beroende på kön. Kvinnliga entreprenörer fick i snitt 25 procent av sitt efterfrågade kapital, medan männen fick över hälften. Det är alltså långt kvar till jämställdhet när det gäller företagande. Det skapar en snedfördelning som är ogynnsam för samhällsutvecklingen.

Orsakerna till denna ojämlikhet är antagligen kopplat till de värderingar och normer som utformas tidigt i barndomen.

Det kommer ta tid att ändra attityder och strukturer när det gäller företagande men det behöver förändras i grunden. Orsakerna till denna ojämlikhet är antagligen kopplat till de värderingar och normer som utformas tidigt i barndomen. Som Simone De Beauvior skrev ”man föds inte till kvinna, man blir det.”

Samma dag som rankingen släpptes deltog jag i en träff med ett gäng kvinnor som är eller vill bli företagare och tanken är att skapa ett forum för kvinnliga entreprenörer där vi tillsammans kan bygga tro på den inre kapaciteten, vi kan och vi vill! Syftet med nätverket är att skapa en plats där kvinnor kan träffas för att utbyta erfarenhet och kunskap och låta sig inspireras på vägen i sitt företagande.

Om lika många kvinnor som män startade företag i Sverige skulle vi få 75 000 fler företag.

Jag tror att i framtiden kommer många kvinnor i högre utsträckning starta företag som löser våra sociala utmaningar, bara vi låter dem göra det. Om lika många kvinnor som män startade företag i Sverige skulle vi få 75 000 fler företag. Tänk vilken dold resurs det finns!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsbergs kommun (S)