Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EWA-LEENA JOHANSSON (S): Regeringens insatser är bra men räcker inte för att värna jobb, liv och hälsa

Hörde på radion häromdagen att man tror sig se en trend att antalet smittade i Covid-19 i länet ökar igen, och ett skäl som angavs var att vi börjar vara trötta på all rapportering och vill återgå till vardagen igen.

Coronaviruset prövar vårt samhälle rejält och vi hanterar det olika allihop. Vissa skämtar om viruset och enligt forskare är humor ett sätt att släppa på ventilen i en allvarsam situation. Andra utger sig för att vara experter på området utan att ha någon som helst medicinsk bakgrund. Och våra "riktiga" experter debatterar olika teorier om hur vi ska förhålla oss, som späder på förvirringen. Sen är vi många som ska hantera alla kringeffekterna av denna pandemi.

Coronaviruset har försatt oss i en extrem situation som påverkar vardagen. Personal inom vård och omsorg gör fortsatt stora insatser för att rädda liv och hälsa. På något vis känns smittan i alla fall begriplig, och om vi följer givna riktlinjer så tycks vi kunna begränsa smittspridningen. Men denna kris har också en stor ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd och som är svårare att få grepp om. Det som skett är en ekonomisk tvärnit av sällan skådat slag.

Ljusnarsberg hade redan tidigare högre arbetslöshet än snittet i hela Örebro län, och nu växer klyftan ytterligare.

Arbetslösheten ökar och läget tycks förvärras för varje dag. Tidningen Dagens samhälle har sammanställt vilka kommuner som har haft störst ökning av arbetslösa, jämfört med ett år tillbaka. Där är Ljusnarsberg med på topptiolistan över störst ökning av alla kommuner i Sverige. Ljusnarsberg hade redan tidigare högre arbetslöshet än snittet i hela Örebro län, och nu växer klyftan ytterligare. Så jag är orolig. Kostnaderna för en massarbetslöshet kan inte bara mätas i ekonomiska termer utan också i mänskliga. Att rädda företagen handlar också i längden om välfärdens finansiering. Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.

Så småningom kommer den akuta krisen att vara över, men redan i dag kan vi påverka hur läget kommer att vara då. Ambitionen måste vara att så många som möjligt har en trygg vardag att återvända till med jobb, försörjning och ett fungerande näringsliv.  Men det förutsätter krafttag, här och nu. 

Regeringen kommer fortsatt att behöva fatta fler beslut som är nödvändiga för att värna människors liv, hälsa och jobb.

Regeringen har gjort stora riktade insatser och presenterar löpande åtgärder på flera områden för att bekämpa problemen. Detta är bra men inte tillräckligt. Regeringen kommer fortsatt att behöva fatta fler beslut som är nödvändiga för att värna människors liv, hälsa och jobb. Dessa åtgärder innebär stora kostnader som vi måste vara beredda att ta nu men att inte göra rätt saker nu leder till långt större kostnader i framtiden. Det är just för kriser som denna som vi har sparat i ladorna och har haft en ansvarsfull finanspolitik. Då kan vi också tillåta oss att öka på statsskulden för att lindra krisen och mildra effekterna.

Vi behöver stora satsningar på åtgärder så att företag kan överleva och insatser som stärker människors möjlighet att återetablera sig på arbetsmarknaden den dagen hjulen börjar rulla igen. Och detta måste göras i varje kommun!

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande (S) i Ljusnarsberg