Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EWA-LEENA JOHANSSON (S): Sommarjobb betyder mer än en första lön

Jag minns mitt första sommarjobb. 13 år gammal fick jag sätta granplantor i skogen tillsammans med en kompis.

Jag var jätteglad och stolt över att jag lyckats få mitt första jobb, en lön och jag kände mig väldigt vuxen på en gång.

Matsäck hade vi med oss och vi bestämde helt själva arbetstakt och när vi skulle ha rast ...

Vi cyklade till hygget där plantorna skulle sättas, där stod ett antal kartonger med plantor och utrustning att sätta dem med. Matsäck hade vi med oss och vi bestämde helt själva arbetstakt och när vi skulle ha rast, som tur var fanns inte mobiltelefoner i var mans hand då.

En arbetsledare tittade till oss en gång i veckan och fyllde på med nya plantor. I dag kan jag tänka att vilket stort ansvar man lade på oss två ungdomar.

I dag regleras ungas deltagande i arbetslivet på ett tydligare sätt. En generell regel säger att en minderårig alltid måste utföra arbete under ledning och tillsyn av en handledare på plats. Handledaren måste dessutom vara över 18 år och ha kunskaper om arbetet.

I kommunerna har vi fått vara kreativa och skapa andra jobb då äldreomsorgen och förskolan i år inte tar emot sommarjobbare på grund av viruset ...

En följd av coronaviruset i år är att många sommarjobb som brukar finnas inom besöksnäringen och restaurangbranschen inte kommer att finnas i år. Det innebär att många unga riskerar att inte kunna ta det där första viktiga steget in på arbetsmarknaden. I kommunerna har vi fått vara kreativa och skapa andra jobb då äldreomsorgen och förskolan i år inte tar emot sommarjobbare på grund av viruset och de restriktioner man har.

Ett sommarjobb är så mycket mer än att bara få en första lön. Det innebär att man ska följa arbetstider, lära sig saker praktiskt som man kanske tidigare bara hört talas om, jobba tillsammans med vuxna i arbetslivet och utbyta erfarenheter. Det är helt enkelt ett första kliv in i vuxenlivet. Att få sin första rad på sitt CV.

Att som ungdom sommarjobba är att påbörja sin framtida yrkeskarriär. Det har visat sig att ungdomar som har sommarjobbat i mindre utsträckning blir arbetslösa senare i livet. Sommarjobb är helt enkelt ett bra sätt att etablera sig starkare på arbetsmarknaden.

Den framtida arbetskraften hämtas inte sällan från de ungdomar som börjar på företaget som sommarjobbare.

Att testa sommarjobbare under ett par månader är också en viktig del av företagens långsiktiga rekryteringsbehov. Den framtida arbetskraften hämtas inte sällan från de ungdomar som börjar på företaget som sommarjobbare.

Du som arbetsgivare är en jätteviktig pusselbit i mottagandet av sommarjobbare. Eftersom möjligheten till tidiga arbetslivserfarenheter och kontakter på arbetsmarknaden är så viktig måste vi hjälpas åt för att fler ska kunna få ett sommarjobb. Vår kommun ger tre veckors sommarjobb till de som gått ur år ett och två på gymnasiet.

Vi har en prövande tid framför oss men vi kommer ta oss igenom detta som ett samhälle och ett starkare sådant om vi hjälps åt.

Tillsammans med den extra statliga satsningen som kommit nu så har det möjliggjort att ett antal unga som slutat nian också kan få sommarjobb. Alla behövs på arbetsmarknaden och tillsammans kan vi se till att ingjuta framtidstro hos våra ungdomar. Vi har en prövande tid framför oss men vi kommer ta oss igenom detta som ett samhälle och ett starkare sådant om vi hjälps åt. Ha en skön sommar och kom ihåg att hålla avstånd till varandra!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg (S)