Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EWA-LEENA JOHANSSON (S): Välkommet att polisen ökar närvaron i Ljusnarsberg

När de fyra största Stockholmsbaserade dagstidningarna nyhetsbevakar Sverige handlar 85 procent av nyheterna om Sverige utanför Stockholm om brott, olyckor och sport.

Denna förmedlade bild av Sverige riskerar att ytterligare öka klyftan mellan stad och land visar en studie gjord av journaliststudenter vid Södertörns högskola. De drar slutsatsen att frågor som lyfts i dessa media sätter agendan för den samhällspolitiska debatten. De påverkar vilka frågor som det politiska systemet ska prioritera och vad som ska anses viktigt att ta tag i vårt samhälle.

Våra vardagsberättelser och hur de politiska besluten påverkar oss når inte längre huvudstaden och dess makthavare.

Denna fokusering får konsekvenser. Lite tillspetsat kan man säga att det finns två sätt för oss på landsbygden att synas i de stora medierna. Endera att bli platsen för grova våldsbrott eller att ha ett lag i allsvenskan. Våra vardagsberättelser och hur de politiska besluten påverkar oss når inte längre huvudstaden och dess makthavare. Och det är en skrämmande nyhet!

Ännu lever en stor del av Sveriges befolkning på landsbygden. Många lever med oron att drabbas av brott. Man vet att närmaste polis finns ofta många mil bort. Polisens resurser räcker inte till för att täcka landsbygd och mindre tätorter på ett tillfredsställande sätt och de ges inte en rimlig chans att lösa alla typer av brott.

Antalet anmälda brott i vår kommun är högt, ändå är jag övertygad om att det är mycket som sker som inte anmäls ...

Många räknar inte längre med att polisen ska lösa särskilt många av de brott som anmäls och mycket riktigt avskrivs brott ofta direkt. Antalet anmälda brott i vår kommun är högt, ändå är jag övertygad om att det är mycket som sker som inte anmäls så jag vill uppmana alla att anmäla brott – även om det känns meningslöst. En gedigen brottsstatistik kan ge polisen mer resurser. Behovet av att känna trygghet och säkerhet driver fram egna lösningar som ersättning för statens sviktande skydd.

Men situationen för boende på landsbygden har sina fördelar. Grannsamverkan och lokalkännedom är stor. Många är redan uppmärksamma på varje okänd bil och ovanlig händelse. Samtidigt är vi utspridda och extra utsatta då polisens närvaro är mindre än i staden. Visst är det viktigt att knäcka den organiserade gängkriminaliteten i storstäderna, men inte på bekostnad av att landsbygden prioriteras bort.

Vi behöver polisens hjälp för att hitta fungerande lösningar. Hur kan vi öka förståelsen för varandras situation och hjälpas åt? Samverka för att minska brottslighet på landsbygden.

Det finns en tydlig höjd ambition hos polisen och regeringen att förstärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet.

Att begära eller tro att det ska vara möjligt för polisen att vara på plats på samma sätt i landsbygden som i städerna är att hoppas för mycket. Betydelsen av anpassning till lokala förutsättningar och behov lyfts fram allt mer i diskussioner om samhällets hantering av brottslighet och otrygghet. Det finns en tydlig höjd ambition hos polisen och regeringen att förstärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet.

Inom polisregion Bergslagen har man nu avsatt en handfull poliser som ska jobba i högre utsträckning i vår kommun. Jag tänker för en stund tillåta mig att vara både glad och nöjd för den satsning vi får och som jag hoppas är en riktigt långsiktig sådan. Vi behöver polisen lokalt, så ni är varmt välkomna!

Ewa-Leena Johansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Ljusnarsberg (S)