Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ewa-Leena Johansson (S): Vem blir ny kommunchef i Ljusnarsberg?

Nyligen har våra revisorer granskat kommunens "strategiska arbete med kompetensförsörjningen". De rekommenderar att kommunstyrelsen fokuserar på framtida kompentensförsörjningsbehov och säkerställer styrande dokumenten för detta.

Annons

Alla kommuner har samma uppdrag, oavsett om de har 2000 eller en miljon invånare. De kommunala befattningsbenämningarna används för att hålla isär yrken i kommunerna. Jusek har visat att det fanns i genomsnitt 155 olika befattningar i små kommuner medan antalet var i genomsnitt 600 i storstadskommunerna.

Kompetensen är ofta knuten till en eller ett fåtal personer, vilket gör verksamheterna mer sårbara.

Det påverkar graden av specialisering och kommunernas förutsättningar att utföra komplexa uppgifter. Kompetensen är ofta knuten till en eller ett fåtal personer, vilket gör verksamheterna mer sårbara. Det är en stor utmaning att hantera ett allt mer komplext uppdrag utan att kunna öka graden av specialisering på samma sätt som större kommuner.

Kompetensförsörjningen är en framtidsfråga. Den demografiska utvecklingen visar att det blir fler äldre, men människor i arbetsför ålder ökar inte i samma utsträckning. Problemet är att antalet personer i arbetsför ålder inte kommer att räcka till om vi ska fortsätta att jobba på samma sätt som vi gör i dag.

Då blir det ännu viktigare när vi pratar om det livslånga lärandet ...

Samtidigt står många utanför arbetsmarknaden som behöver komma i jobb och vi som jobbar behöver göra det längre. Ska vi vara kvar längre i arbetslivet behöver vi klara omställningar och nya krav. Då blir det ännu viktigare när vi pratar om det livslånga lärandet – att det utvecklas kortare utbildningar för utveckling och kompetenshöjning.

Vi måste våga ompröva och jobba på andra sätt. Det är viktigt att automatisera och digitalisera arbetsuppgifter. Jag tror att det är vanligt att inget händer så länge det fungerar hyfsat. Först när utmaningarna blivit för stora tvingas vi tänka om. Jag tror inte att man kan ducka för det längre.

Somliga uttrycker förvåning över vår låga kommunalskatt ...

Vi duckar inte. Vi har varit inne i denna anpassning under en lång tid. Kartan måste anpassas efter terrängen. Det har vi rättat oss efter i många år. Somliga uttrycker förvåning över vår låga kommunalskatt, men sanningen är att det ligger mycket arbete bakom den och en medveten strategi att ständigt våga ompröva sig själv.

Kommunal handlingskapacitet förutsätter viss suveränitet inom kommunen. Genom en ökad statlig detaljstyrning har den kommunala självstyrelsen kraftigt beskurits och det måste ändras.

Ibland har vi fått backa tillbaka, ibland skruvat lite för att hitta rätt.

Det kommer att krävas en kombination av olika insatser och handlingsstrategier för att möta framtiden. Under många år har vi ständigt omprövat vår kommunala organisation, såväl på tjänstemannasidan som på den politiska. Vi har gjort förändringar, anpassningar och vågat prova oss fram. Ibland har vi fått backa tillbaka, ibland skruvat lite för att hitta rätt. Det får inte gå prestige över roller och uppdrag. Det handlar om komma ihåg vem vi finns till för. Samtidigt så är det spännande, lärorikt och utmanande på samma gång. Jag gillardet.

Är du en person som gillar utmaningar? En person slutar hos oss, vi stuvar om och söker i stället en ny kommunchef som vågar prova nya vägar, kanske är det du!

Ewa-Leena Johansson

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg

Annons