Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exotiska fåglar rymde när burar rasade

Flera exotiska fåglar flög ut i vinterkylan när två stora fågelburar rasade samman på Kvinnerstaskolan under söndagen.
- Förhoppningsvis så kommer de tillbaka, om ingen rovfågel tar dem under natten, säger Eva Bjärud, instruktör på skolan.

Två stora fågelburar, så kallade fågelvoljärer, säckade ihop på Kvinnerstaskolan under söndagen. Den tunga snön och isen gjorde att de fem meter höga burarna föll ihop.

Ett flertal exotiska fåglar rymde och bland annat flög en av papegojorna av arten rosella och fem nymfparakiter sin kos. Bland de försvunna fåglarna finns den tama nymfparakiten Nisse.

Eva Bjärud är instruktör på skolan. Hon var ute vid fågelvoljärerna strax efter de ha hade kollapsat.

- Jag tog mig förbi avspärrningarna och lyckades fånga två nymfparakiter. Vi har satt ut mat och förhoppningsvis så kommer de tillbaka, säger Eva Bjärud.

Hon är orolig att rovfåglar kommer att fånga de Kvinnerstafåglarna.

- Men min magkänsla är att Nisse kommer att komma tillbaka, säger hon.

I fågelvoljärerna finns vanligtvis ett 50-tal fåglar. Arterna är undulater, papegojor, nymfparakiter och många duvor. Vissa av fåglarna har tillgång till fågelvoljärerna och många har valt att visats mycket utomhus i vinter - trots den bistra kylan.

- Vanliga fåglar skulle nog inte klara sig utomhus men de här är vana att vara ute i kylan, säger Bjärud.

Det är Kommunfastigheter som äger byggnaderna men Eva Bjärud är tveksam att fågelvoljärerna kommer att byggas upp igen.

- Det är jättetråkigt det som har hänt. Det är frågan om det går att bygga upp dem igen och det kostar ju mycket pengar också, säger hon.