Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expert: "Synnerligen allvarligt"

Fritidschefen i Kumla har enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke agerat fullständigt felaktigt. ”Det är ett synnerligen allvarligt ingrepp på yttrandefriheten”, säger han om youtubecensureringen.

Annons

Fritidschefen i Kumla kommun, Eddy Fransson, ringde upp privatfilmaren Sune Eskelinen och bad att han skulle ta bort sin film om Kumla från youtube . Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är agerandet både fånigt och ett hindrande av yttrandefriheten.

– Så här får man inte agera som myndighets person, det står klart i regeringsformen att vi både har informationsfrihet och yttrandefrihet och att försöka censurera detta som myndighet är helt fel.

Fritidschefen menade att en anställd hos kommunen syns i filmen och att det var därför den borde censureras, samt att det kunde uppfattas som om kommunen var upphovsman. Två orsaker som Funcke snabbt avfärdar.

– Det är inget skyddat område, inga sekretessbelagda handlingar visas och den kommunanställde uttalar sig inte ens i klippet. Det finns heller inget som tyder på att filmen är producerad av Kumla kommun, alltså är agerandet från fritidschefen helt fel,

Okunskap

Tidigare i år uttalade sig Funcke om Hällefors kommun informations- och kommunikationspolicy som sedan reviderades två gånger. Han påpekar att de lagar som ligger under hans expertområde finns som ett skydd för det allmänna och att händelserna i Kumla och Hällefors är två exempel på okunskap kring just dessa.

– Uppenbarligen skulle myndigheterna i Örebro län behöva en riktig skola i medborgarnas rättigheter, avslutar Funcke.

Annons