Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion i Eons miljardinvestering

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den kraftiga explosionen på Åbyverket, men på lördagskvällen bekräftade Eon att den nya turbinen – en miljardinvestering – har skadats rejält.

Annons

 Det pågick intrimmningsarbete med den nya turbinen när explosionen inträffade. Vad som hänt är oklart eftersom det inte gick att ta sig in i turbinhallen sent på lördagskvällen.

– Vi släpper inte in några medarbetare i anläggningen förrän den är säkrad. Givetvis ska vi utreda orsaken till varför det hände, sa Henrik Johansson Casimiro, regionchef för Eon värme.

Det är den nya turbinen som är rejält skadad?– Så är det ja. Det är den nya turbinen och det pågick intrimningsarbeten. Vi hade planerat för full drift nästa vecka. Vi bedömer att skadorna på turbinen i sig är omfattande, säger Henrik Johansson Casimiro.

Vad gör ni nu?– Nästa steg är att bedöma skadorna och med utgångspunkt från det kunna göra en prognos. Vad är det vi ska göra och när kan vi ta nästa anläggningsdel i drift, säger han.

Inledningsvis var det ett intensivt arbete att kontrollera att ingen blivit skadad.

– Vi har kunnat räkna in den personal som vi har haft i anläggningen och ingen har kommit till skada, vilket i det här fallet är det allra viktigaste, säger han.

Det har förekommit kritik mot dålig information. Vad säger ni om det?– Vi har försökt hålla en så god information som möjligt. Men finns det kritik får vi ta det till oss, säger Henrik Johansson Casimiro.

Det var olja som smörjer turbinen som brann. Behöver man vara orolig för den röken som var?– Nej, det tycker jag inte. Men om man känner av besvär, man kan exempelvis vara astmatiker eller ha  lungproblem och då bli påverkad av en liten mängd brandrök, tycker jag att man ska kontakta sjukvårdsrådgivningen och stämma av, säger brandingenjör Anna Henningsson.