Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expo: Antalet aktiviteter i högerextrema grupper i Örebro län ökar kraftigt

Under 2017 registrerades 219 aktiviteter i den högerextrema miljön i Örebro län. Det är en 50-procentig ökning jämfört med föregående år. Framför allt är det propagandaspridning och kampförberedelser som ökar, visar antirasistiska organisationen Expos sammanställning.

I Örebro, Karlskoga och Lekeberg kan man se den största ökningen av aktiviteter i länet. Nordiska motståndsrörelsen är den organisation som ökat sin närvaro mest – och det handlar främst om spridning av olika typer av propaganda. 2016 noterades ett fall av propagandaspridning i Lekebergs kommun. Året efter noterades 20 fall. I Karlskoga kommun var motsvarande siffror 2 respektive 26.

Den kommun i Örebro län som haft minst antal aktiviteter i högerextrema grupper är Nora. Där har Expo bara registrerat en enda aktivitet under 2017.

Expo har baserat sin statistik på organisationernas egen information på hemsidor och i sociala medier, men också på egen informationsinhämtning. Med aktiviteter syftar man på propaganda, kampförberedande verksamhet, föredrag, kommunpolitik, demonstrationer och konserter.