Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

F-kassan vägrar betala assistansbolag i Örebro

 
Assistansfusk i Örebro
Visa alla artiklar

Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till två assistansbolag i Örebro.Tidigare i år polisanmäldes bolagen av Försäkringskassan.– Det här är en markering, säger områdeschefen Monica Svanholm.

NA har under våren skrivit om två assistansbolag i Örebro vars företrädare misstänks för flera brott. I februari skickade Försäkringskassan in den första polisanmälningen mot en av de två männen.

Nu har Försäkringskassan efter flera månaders utredning beslutat att stoppa utbetalningarna till de två Örebrobolagen.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det har inte bara varit en enda fråga som vi har utrett, förklarar Monica Svanholm, områdeschef för avdelning funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Assistansersättningen är alltid personlig. Men brukarna – funktionshindrade som behöver hjälp med grundläggande behov – bestämmer med andra ord själva var deras pengar ska gå. Oftast väljer de ett assistansbolag vars personal förser dem med assistans och hjälp. Sedan får Försäkringskassan skicka pengarna direkt till bolaget.

Men nu är det alltså slut med direkta utbetalningar till Örebrobolagen.

– Brukarna får välja att ha kvar de här bolagen om de vill. Men vi kommer inte att skicka några pengar till bolagen, det får brukarna sköta själva i så fall, säger Svanholm och fortsätter:

– Vi ifrågasätter inte rätten till ersättning men vi betalar inte ersättning till företag som vi har polisanmält. Det är ett ställningstagande som vi nu har gjort inom myndigheten.

Örebrobolagen har tillsammans runt 100 kunder. Försäkringskassan ringer nu runt och informerar dem om beslutet som börjar gälla i juli.

Vilka reaktioner har ni fått?

– De flesta är ganska förstående. Det är få som har reagerat negativt.

Även företrädarna för de två bolagen har informerats.

– Jag känner inte till vad de har sagt, förklarar Monica Svanholm.

Polisutredningen pågår fortfarande och bolagen utreds även av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Jag har ingen exakt status på dessa utredningar, säger Svanholm.

En av männen är misstänkt för mutbrott samt medhjälp till tjänstefel, dataintrång och sekretessbrott. Detta efter att han ska ha övertalat en kvinna på Försäkringskassan att läcka uppgifter om brukare – deras personnummer och vilka assistansbolag de anlitade.

Uppgifterna påstås Örebrobolaget ha använt för att värva dem som kunder.

Kvinnan jobbade på Försäkringskassan i två omgångar. Däremellan arbetade hon ett kort tag åt ett av bolagen i Örebro.