Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få elever som går i de nedläggningshotade skolorna

Ett förtydligande i debatten om småskolorna:

Rockhammars skola

14 barn totalt i en skola. Inte 14 barn i en klass på en skola. Det är så det ser ut på Rockhammars skola. Det går 14 barn totalt på hela skolan. De går i förskoleklass, ettan, tvåan och trean. Men som du kan räkna ut är det inte en klass för varje årskurs. Det betyder att det blir en extra svårighet för den som ska undervisa på skolan. Dels ska läraren vara kunnig i alla ämnen barnen ska ha. Dels ska läraren kunna möta elever på väldigt olika kunskapsnivå samtidigt, i samma klassrum.

Ramshyttans skola

På Ramshyttans skola i Ramsberg är det 22 barn totalt. 22 barn i hela skolan. Inte bara i en klass. På Ramshyttans skola är eleverna fördelade mellan förskoleklass och femman. Det vill säga i snitt 3,6 barn per årskurs.

Lönngårdens förskola i Rockhammar

Här är det 7 barn som berörs till hösten. Det vill säga 7 barn totalt på hela förskolan nästa år. Vi ser att antalet barn på förskolan sannolikt inte kommer att öka de närmsta åren.

I perioder har vi haft turen att ha en behörig lärare per skola, med kompetens i alla de ämnen eleverna ska undervisas i. Så ser det inte ut hela tiden.

Till båda de här skolorna har kommunen haft svårt att rekrytera lärare. I perioder har vi haft turen att ha en behörig lärare per skola, med kompetens i alla de ämnen eleverna ska undervisas i. Så ser det inte ut hela tiden. När lärarna blir sjuka behövs det vikarier. Det är i dag brist på vikarier, och de flesta vill inte behöva åka till de små skolorna på landet. Det betyder att ibland går läraren till jobbet trots att den är sjuk och borde stannat hemma. Ibland betyder det att personalen på förskolan gått in och jobbat i skolan, med resultatet att det är lägre bemanning hos de riktigt små barnen. Bristen på kontinuitet får givetvis konsekvenser för barnen i skolan.

Det finns de som anser att kommunen ska beordra lärare att arbeta på de små skolorna, att det är väl bara att tvinga dem att jobba där. Faktum är att det är lärarnas marknad nu. Lärare har lätt att hitta annat jobb om de inte är nöjda där de är. Det betyder att skulle vi tvinga någon att tjänstgöra på en skola de inte vill jobba på så kommer de att söka sig bort därifrån. Inte bara till en annan skola i kommunen, men till en annan kommun eller en fristående skola.

I slutänden kokar det ner till ett val mellan att betala för skollokaler eller säga upp lärare.

Vedevågs skola

I Vedevåg vill vi satsa på att minska barngrupperna i förskolan. Det är inte möjligt i de lokaler kommunen nu hyr av en privat hyresvärd på ett 30-årigt kontrakt som går ut om två år. Den tillfälliga lokalen som byggdes för en tid sedan har ett tillfälligt bygglov och kommer inte kunna stå kvar mer än några år till. Därför är planen att bygga om en del av Vedevågs skola och flytta in alla förskolebarn i skolbyggnaden. I samband med det kan vi minska barngrupperna i Vedevåg där vi i dag har trångt i grupperna. För att kunna göra den här satsningen behöver vi skapa utrymme på Vedevågsskolan och det gör vi genom att barnen som går på mellanstadiet kommer att få skolskjuts till Fröviskolan och till Lindesberg. Beslutet om Vedevågs skola togs av en enig barn- och utbildningsnämnd i måndags.

Barn- och utbildningsnämnden har vridit och vänt på frågan om hur besparingarna på nämndens område ska hanteras sedan början av året. I slutänden kokar det ner till ett val mellan att betala för skollokaler eller säga upp lärare. Att avskeda lärare är som vi ser det inte en bra väg för att förbättra elevernas betyg i årskurs 9 och öka deras möjligheter att komma in på gymnasiet. Vi Socialdemokrater sparar hellre på lokaler än på pedagogisk personal. Att andra partier väljer att säga upp lärare istället för att säga upp lokaler är upp till dem.

Socialdemokraterna i barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun

Linda Svahn

ordförande

Zaki Habib

vice ordförande

Linda Andersson

ledamot

Kent Wanberg

ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel