Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackeltåg för att inte glömma Förintelsen

Annons

Hallsberg Den 27 januari i år är det 75 år sedan Auschwitz befriades. Därför högtidshåller vi även i år Förintelsens minnesdag, en mycket viktig dag för att minnas nazismens illdåd under andra världskriget.

Sorgligt nog hör inte antisemitismen till det förflutna, I dag finner vi antisemitismen i såväl högerextrema som vänsterextrema kretsar och även inom islamismen. Därför blir denna dag inte bara en dag att minnas dem som mördades under Förintelsen eller hylla de hjältar som gjorde vad de kunde för att skydda och hjälpa och som ofta fick betala med sina liv.

Vi måste lyssna till de ögonvittnen, som ännu finns ibland oss och oförtrutet stå emot dagens judehat, som ofta också uttryckes som hat mot Israel.

I vårt land kan inga judar känna sig säkra. Synagogor attackeras, judar hotas och attackeras – det är en skam för vårt land! Svenskt bistånd utnyttjas till hatpropaganda i Mellanöstern i till exempel läroböcker och skolor. Tyvärr finns det fortfarande de, som ger uttryck för ersättningsteologi, mycket upprörande. Alltså, det finns många skäl till att vi inte får vara tysta! Vi får inte heller vara tysta inför andra former för främlingsfientlighet, för tankar om ”nedärvd svensk essens” och så vidare.

Det talas så mycket om ”svenskhet”. För mig är svenskhet bland annat viljan att stå emot alla former av rasism. Förintelsens minnesdag kommer att uppmärksammas på många platser i vårt land, även i Hallsberg med fackeltåg och föreläsning. Jag hoppas på ett långt fackeltåg!

Karin Ranieli

Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel