Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelskådning är naturupplevelser - och bidrar till viktig forskning

Svar

Arne Upling är i en insändare i NA den 4 september kritisk mot att fågelskådare ringmärker fåglar och att vissa åker långt för att se en fågel.

Visst stämmer det att en del fågelskådare kan åka långt för att hitta ovanliga fåglar och för att ”kryssa” dessa. Men den stora majoriteten av de som gillar att titta på fåglar gör de i sin absoluta närhet. Vi här i Närke har fantastiska fågellokaler: Kvismaren, Oset/Rynningeviken, Tysslingen och Boglundsängen för att nämna några. Vi har förmånen att kunna skåda på nära håll, och många skådar också från sin egen bostad.

Det finns också en växande trend runt om i hela Sverige att ekoskåda. Man lämnar bilen hemma och istället skådar man på ett miljövänligt sätt genom att promenera eller cykla.

När det sker snabba och stora förändringar i miljön märks det tidigt i fågellivet.

Många som intresserar sig för fåglar pratar om goda hälsoeffekter: det gör att man kommer ut oftare i skog och mark, man rör på sig och får frisk luft.

Ofta talar forskare om att fåglar är en bra och snabb miljöindikator. När det sker snabba och stora förändringar i miljön märks det tidigt i fågellivet. Det är ett skäl till att ringmärka fåglar. Genom standardiserade ringmärkningsmetoder (de görs på samma sätt år efter år) kan man se vilka arter som ökar och vilka som minskar. Man kan också se att fåglarna anländer tidigare och tidigare till Sverige på grund av klimatförändringar.

Själva ringen i sig utgör ett oerhört litet ingrepp och motsvarar vikten av en armbandsklocka för oss människor.

Visst är de en viss stress för en fågel som fastnar i ett nät. Men ringmärkarna (alla har en godkänd licens av Naturhistoriska museet) är välutbildade och tar snabbt hand om fåglarna. De vägs, mäts och åldersbestäms. Uppgifterna som samlas in ger ledtrådar och fakta om flyttningsstrategier, övervintrings- och häckningsområden, hur gamla de blir, hur fort de kan flyga och åldersfördelningen. Detta ger ett oerhört värdefullt underlag för forskare och biologer. Ringmärkning i vårt område sker varje år vid Kvismare fågelstation och vid Märkplats Venan (f.d. Venatippen) i Rynningeviken.

Hur påverkas fåglarna i övrigt av ringmärkning? Själva ringen i sig utgör ett oerhört litet ingrepp och motsvarar vikten av en armbandsklocka för oss människor.

Arne Upling, du är välkommen att själv vara med när erfarna fågelskådare ringmärker fåglar. Ett sådant tillfälle är nu på söndag den 15 september vid Rävgången i Rynningeviken i Örebro. Klockan 8-12 visar ringmärkaren Leif Sandgren hur det går till. Ett annat tillfälle är lördag den 14 september på Venan vid evenemanget Klappa en fågel (kl 7-10), även då visas ringmärkning.

Kent Halttunen

Närkes Ornitologiska Förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel