Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fahlin efter historiska segern som gjorde henne till Guldklockekandidat: "Öppnade en dörr mot OS i Tokyo"

Artikel 4 av 8
Guldklockan 2016
Visa alla artiklar

Tionde säsongen som proffs blev den roligaste hittills.
Efter att ha fått åratal förstörda av sjukdomar slog Emilia Fahlin till med sitt livs seger – i Sveriges enda världstourlopp, Vårgårda GP.
För NA berättar hon i detalj om vinsten som gjort att hon nominerats till NA:s guldklocka – och om tankarna på ett tredje OS, i Tokyo 2020.

Det hade gått nästan fem år sedan senaste segern som proffs när Emilia Fahlin, 28, svängde runt högerkurvan, in på upploppet, tryckte sig ut före Chantal Blaak och spurtade ned Amy Pieters. Det var den 21 augusti 2016, och när Örebrocyklisten sträckte armarna i luften var det med ett ansiktsuttryck som speglade lika mycket överraskning som glädje.

Tårarna strömmade ned längs kinderna när hon kramade om mamma Susanne, pappa Leif, lagkompisarna i Alé-Cipollini och alla vänner i de andra proffslagen, som var snabba fram för att gratulera Örebrotjejen som gjort sig känd som en av de hårdast arbetande hjälpryttarna men som själv så ofta fått stå tillbaka för mer namnkunniga lagkamrater. Den där dagen i augusti var det hon som fick glänsa, efter att ha drivit på stenhårt i en utbrytning och sedan avslutat på ett fenomenalt sätt över kullerstenarna i centrala Vårgårda.

Nu har den segern, den första svenska någonsin på damernas världstour, tillsammans med en rad andra framgångar under året – som hjälpen Fahlin gav Emma Johansson på väg mot OS-silvret i Rio de Janeiro, bergströjan hon tog hem i kinesiska Tour of Chongming Island och priset för mest offensiva cyklist i brittiska Aviva women's tour – gjort att Fahlin kvalat in som en av sex kandidater till NA:s guldklocka 2016.

I tv-klippet ovan minns Fahlin tillbaka till den där dagen i Vårgårda i somras och berättar meter för meter hur hon tänkte in på upploppet och upp mot mållinjen – och om känslorna efteråt.

– Det var en glädjedag. Vid 50 meter kvar såg jag ingen inom min cykellängd när jag sneglade bak, och då tänkte jag att "det kommer nog gå", berättar Fahlin i klippet.

LÄS MER: Här är alla nominerade till NA:s guldklocka

Emilia Fahlin slog igenom ung, fick proffskontrakt redan som 18-åring 2007, tog fem proffssegrar 2009–2011, fem SM-titlar 2008–2011, var nia i VM-tempot både 2010 och 2011 och OS-debuterade 2012, och både 2008 och 2010 var Fahlin nominerad till NA:s guldklocka. Men därefter fick återkommande sjukdomar karriären att stagnera, och sommaren 2015 hade hon långt gångna planer på att ge upp karriären – innan hon efter många turer hos sjukvården till slut fick diagnosen "akuta och kroniska bihåleinflammationer" och med egna pengar tvingades finansiera en laseroperation av näsmusslorna vid en privatklinik i Spanien.

Det var i slutet av juni förra sommaren – och sedan dess har alla kurvor pekat spikrakt uppåt igen. I VM i USA förra året var hon i utbrytning kilometer före mål, i år har hon radat upp framgångar med segern i Vårgårda som grädde på moset.

– Det gick inte att hålla på som jag gjorde förut. Jag tränade två veckor, var sjuk två veckor, tränade två veckor, var sjuk två veckor ... Man kan nå en okej nivå, men det lyfter aldrig. Jag började ledsna på det, berättar Fahlin.

– I år har jag varit småkrasslig några gånger, men då har det varit som en vanlig förkylning. Förut brukade jag ligga däckad hemma i sängen. Att jag gjorde den där operationen och fick ordning på bihålorna var förstås det viktigaste, men det är många smågrejer som lett fram till att jag kunnat hålla mig friskare. Jag har blivit smartare när det gäller att lyssna på kroppen och ta mig tid till återhämtning efter tävlingar och flygresor, och jag har bättre ordning på kosten.

LÄS MER: Alla vinnarna av NA:s guldklocka – sedan 1935

Framgångarna har gjort att Fahlin tycker att det är roligt med cykel igen – och har förlängt hennes karriär. Inte bara från förra sommaren fram tills nu – utan möjligen hela vägen över OS i Tokyo 2020.

– När vi lämnade Rio sa sportchefen på SOK: "Jaha, Emilia, nu blir det Tokyo för dig." Jag svarade: "Kanske behöver jag lite hjälp ekonomiskt för att komma dit ...", säger Fahlin och skrattar.

– Det har varit så roligt med cyklingen senaste året, det har gått bra och det finns så mycket mer att ta ut. Jag säger inte hundraprocentigt att det blir Tokyo, det är mycket som ska klaffa innan dess för att det ska vara möjligt, men det här året öppnade en dörr mot Tokyo som inte var öppen innan. Tidigare har jag bara siktat mot Rio och sedan tänkt ta ett år i taget. Nu finns det en möjlighet att det blir ett OS till, det hänger lite där borta och motiverar på sitt sätt.

Rösta och diskutera: Vem tycker du ska få NA:s guldklocka i år?

Guldklockekandidat nummer två: Emilia Fahlin

Född: 24 oktober 1988.

Bor: Lägenhehet i Girona, Spanien.

Idrott: Cykel.

Klubb: Örebrocyklisterna.

Proffslag: Alé-Cipollini 2016, Wiggle-High5 2017.

Meriter 2016: Vann Vårgårda GP, Sveriges deltävling på damernas världstour. Vann bergströjan i Körde OS, VM och EM som hjälpryttare åt Emma Johansson (som tog OS-silver och blev åtta på EM). Vann bergstävlingen i kinesiska Tour of Chongming Island och blev utsedd till mest offensiva cyklist i brittiska Aviva women's tour. Var 16:e på tempoloppet på VM och 28:a på EM. Tog SM-silver i tempo och SM-brons i linje. Tog topp fem-placeringar i GP Bruno Beghelli och på etapper i etapploppen Tour de San Luis, Auensteiner-Radsporttage, Thüringen runt och Lotto Belgium tour.