Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fahlin hyllar klubben efter OS-beskedet: "De gör det möjligt"

Emilia Fahlin är klar för sitt andra OS. Då hyllar hon sin klubb, Örebrocyklisterna, som ger henne möjlighet att konkurrera i Rio de Janeiro.

På måndagen blev cyklisten Emilia Fahlin, 27, som första länsidrottare vid sidan om paralympicsdeltagarna Mikael Fredriksson och Joel Andersson, uttagen till OS i Rio de Janeiro.

Men för att komma i toppform till sitt andra OS krävs träningsläger – som Fahlin får hjälp att bekosta av sin svenska klubb, Örebrocyklisterna.

– Jag är väldigt tacksam mot dem. De har alltid stöttat mig väldigt bra, och nu har det varit extra mycket eftersom det är OS-år. De har gått in med en generös summa pengar, berättar Fahlin som lever ett relativt oglamouröst liv som proffs i det italienska Alé-Cipollini-stallet.

– Jag får inte många kronor av laget, min lön täcker i princip bara hyra och räkningar. Men Örebrocyklisterna har sett till att jag kan åka på två läger inför OS, ett tre veckor långt höghöjdsläger i Sierra Nevada, i Spanien, i maj och ett två veckor långt läger på höjd i Livigno, Italien, i början av juli. Deras satsning gör det möjligt för mig att få en rättvis förberedelse inför Rio, att jag kan satsa fullt ut. Dessutom har jag fått hjälp med fystränare och fått en extra wattmätare till min tävlingscykel, sådana smådetaljer som det inte finns budget till annars. Deras stöd underlättare verkligen.

Fahlin var med redan i London för fyra år sedan och tog två topp 20-placeringar, och efter att därefter ha haft ett par tyngre säsonger avslutade hon 2015 och påbörjade 2016 mycket starkt.

Nu blir hon en av tre svenska cyklister i Rio, där medaljhoppet Emma Johansson varit uttagen sedan i november medan Fahlin och Sara Mustonen-Lichan fick sina OS-biljetter på måndagen. Officiellt sett alltså, samtalet från förbundskaptenen kom redan i fredags.

– Jag kände en otrolig glädje och lättnad när jag fick beskedet. Jag var ganska trygg i att jag borde få en palts så som jag presterat, men samtidigt vet man aldrig. Det ger trygghet att få beskedet så pass tidigt, säger Fahlin på telefon från lägenheten i spanska Girona.

– Jag har redan lagt upp en plan för hela säsongen, där jag vet vad jag ska göra varje dag fram mot OS, men nu kan jag verkligen visa för laget också: ”Jag ska till OS, det väger tungt, nu måste jag få en så bra förberedelse som möjligt.” Och hittills har de varit väldigt lyhörda.

I morgon, tisdag, flyger Fahlin till Kina för världstourdeltävlingen Tour of Chongming Island, ett etapplopp som avgörs fredag–söndag. Därefter åker hon till Sierra Nevada för första träningslägret, och nästa tävling blir tyska tvådagarsloppet Auensteine-Radsporttage 11-12 juni.

Därefter världstourdeltävlingen Aviva Womens Tour i Storbritannien, över fem etapper 15–19 juni, cykel-SM i Västerås med tempolopp den 22 juni och linjelopp de 25 juni, träningslägret i Livigno och sedan Thüringen Rundfahrt – med landslaget – 15–21 juli, innan det är dags för avresa till Rio där linjeloppet avgörs söndagen den 7 augusti.

– Vi ska vara på plats i god tid för att göra oss av med jetlagen och se banan. Jag har pratat med de som varit på plats och tittat på den redan, och den ska vara väldigt, väldigt tuff. Det kanske inte passar mig som hand i handsken, men OS avgörs bara vart fjärde år och banan kan inte passa alla, så det handlar om att anpassa sig. Det är därför jag kommer ha fem veckor uppe i bergen för att träna. Det blir mycket klättringar, mycket intervaller i backar, säger Fahlin.

Taktiken är redan klar, Mustonen-Lichan och Fahlin är uttagna först och främst som hjälpryttare åt Johansson.

– Huvudmålet blir att hjälpa Emma till medalj och helst till guld. Tittar man på banprofilen är det logiska att jag och Sara får hjälpa henne så länge vi kan, men att det blir de fem–sex starkaste cyklisterna i världen som tar sig med i täten över sista backen och gör upp om det på slutet. Men en cykeltävling är en cykeltävling, och det kan öppnas dörrar när man minst anar det, säger Fahlin som var i en lång utbrytning i VM i höstas som blev inhämtad först med tre kilometer kvar.

– Men att hjälpa Emma till medalj är plan ett, det är hon som har chansen i Rio om man tittar realistiskt, styrkemässigt.