Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fahlin klar för nytt team: ”Är en av de bästa cyklisterna i världen”

Emilia Fahlin byter stall.
Stjärncyklisten från Örebro är klar för franska proffsstallet FDJ Nouvelle.
– Jag ser fram emot att göra stora saker tillsammans med laget, säger Fahlin i ett pressmeddelande.

Annons

I slutet av juni avslöjade NA att Emilia Fahlin kände sig tvingad att byta stall för att få fler chanser att visa framfötterna i världens största cykeltävlingar – och på så sätt kunna säkra en plats till OS i Tokyo 2020.

En månad sedan briserade nyheten att hennes nuvarande stall, Wiggle-High5, dessutom bestämt sig för att lägga ned.

Nu har Fahlin hittat en ny hemvist. När hennes 13:e säsong som proffs startar kommer hon att tävla för FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope, som är det långa sponsornamnet på det franska proffslaget.

– Jag är verkligen glad över det nya äventyret som väntar. Jag känner redan den positiva atmosfären, laget har varit en stabil kraft i många år, och jag har stor respekt för deras önskan att bygga ett bättre lag och fortsätta arbetet för kvinnor inom cykelsporten, säger Fahlin i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag är övertygad om att lagledningen kommer att kunna hjälpa mig att fortsätta växa som cyklist och bygga vidare på det jag visat i år: Att jag kan göra bra resultat på många tävlingar. Det är viktigt för mig att känna att jag har stödet att försöka göra bra resultat och ta segrar. Jag ser fram emot att göra stora saker tillsammans med laget.

Proffslagets sportdirektör Stephen Delcourt är eld och lågor över värvningen, i samma pressmeddelande:

– Emilia är en av de bästa cyklisterna i världen och har varit det i flera säsonger, och vi är väldigt stolta över att få med henne i vårt projekt. Emilia är en vinnare, och det är något vi saknat de senaste säsongerna: Hennes uppdrag kommer att bli att vinna någon av de klassiska tävlingarna under 2019, och att få med hela laget i sin vinnarmentalitet. Med Emilia i laget tar vi ett kliv uppåt i hierarkin, och målet är att ha ett lag som kan utmana om segrar i varje start, även i de största tävlingarna i kalendern.

Fahlin kör just nu, med start på tisdagseftermiddagen, fyradagarsloppet Lotto Belgium Tour. Det blir en av hennes sista tävlingar med Wiggle-High5, som hon representerat fyra av de fem senaste säsongerna.

I FDJ Nouvelle blir hon 2019 lagkompis med australiern Lauren Kitchen och de franska cyklisterna COarline Demay, Roxane Fournier, Maelle Grossetete, Victorie Guilman, Évita Muzic och Greta Richioud. Fler namn kommer att presenteras inom kort.

Fahlin har i år gjort karriärens hittills bästa resultat med totalseger i etapploppet Gracia Orlova, SM-guld i linjelopp och SM-silver i tempo och nu senast en sensationell andraplats i världstourtävlingen Tour of Norway, där bara tolvfaldiga världsmästaren Marianne Vos var före.

Årets säsong avslutas i slutet av september med VM i Österrike.

Emilia Fahlin

Född: 24 oktober 1988, i Örebro.

Klubb: Örebrocyklisterna.

Proffslag: Wiggle-High5 i år, FDJ Nouvelle nästa år.

Proffskarriär: Team Specialized-Lululemon 2007–2012 (under olika namn som T-Mobile, Columbia och HTC), Hitec Products 2013, Wiggle-High5 2014–2015 (då under namnet Wiggle-Honda), Alé-Cipollini 2016, Wiggle-High5 2017–2018, FDJ Nouvelle 2019–.

Meriter i urval: OS: 17:e i tempo, 19:e i linje 2012, 27:a i linje 2016. VM: Kört tio raka mästerskap, som bäst fyra i lagtempo (2015), nia i tempo (2010 och 2011) och nia i linjeloppet (2017). Hjälpryttare åt Emma Johansson vid OS-silvret 2016 och VM-medaljerna 2010, 2013 och 2014. SM: Sex guld (linje 2008, 2013 och 2018, tempo 2009, 2010 och 2011), tre silver (linje 2012, tempo 2016 och 2018) och tre brons (linje 2011 och 2016, tempo 2012). Tio proffssegrar varav en på världstouren (Vårgårda GP 2016).