Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fahlin slog världsmästare – trots krasch: "Mådde rätt illa"

Hon kraschade på tisdagen och tvingades bryta. På onsdagen var Emilia Fahlin tillbaka – och tog en åttondeplats i tempoprologen till etapploppet Emakumeen Bira, före bland andra dubbla världsmästaren Giorgia Bronzini.

Emilia Fahlin, 27, fortsätter rida på sin finaste formtopp på fyra år. I kväll blev proffscyklisten från Örebro sjua, bara tre sekunder från pallen, i den 3,3 kilometer långa tempoprologen till etapploppet Emakumeen Bira i norra Spanien.

Bakom sig hade hon cyklister som dubbla världsmästaren Giorgia Bronzini och stjärnorna Emma Johansson och Megan Guarnier. Men faktum är att Fahlin funderade på att inte en ställa upp – efter att ha kraschat under den lätta förmiddagsträningen inför loppet Durango–Durango så sent som i går.

– Jag gick i backen. Inget jätteallvarligt, men jag drog i ena sidan och knäckte till den andra när jag landade. Därför klev jag av tävlingen den eftermiddagen med 25 kilometer kvar. Jag mådde rätt illa då, hade ont i huvudet. Det drog till i nacken och huvudet i fallet, så det var nog det som gjorde det. Det var inte direkt en optimal start på veckan, säger Fahlin till NA.

– I dag tänkte jag: Okej, jag provar och kör igenom ändå, för jag gillar ju korta prologer. Och resultatet blev bra, men det fanns rum för förbättringar. Jag känner mig blåslagen och stel.

Fahlin var åtta på en liknande prolog, men i betydligt beskedligare konkurrens, i Argentina i januari trots att hon den gången inte varken hade tempocykel eller tempohjälm.

– Den här gången var i varje fall cykeln med, så vi var halvvägs, säger Fahlin lite matt.

– När jag frågade i morse var tempohjälmarna var så svarade ledarna att de var i teamets andra buss, i Italien. Det är lite skillnad att köra för ett italienskt lag, det har jag börjat lära mig nu … Risken är ju att det sätter sig i huvudet, man försöker själv vara så professionell hela tiden och så händer sådant här, men man får göra det bästa av det. Jag var sugen på att köra så hårt jag kunde ändå, och det gjorde jag.

Finska Lotta Lepistö, Cervélo-Bigla, vann prologen på 4.12, fyra sekunder före brittiskan Claire Rose och åtta före amerikanskan Carmen Small. Där bakom tio cyklister inom fem sekunder, bland annat alltså Fahlin på sjunde plats.

Örebrocyklisten var klart snabbast i stallet, Alé-Cipollini, och har elva sekunder på australiern Ellen Skerritt som var 33:a och 14–15 på polskan Malgorzata Jasinska och Ane Santesteban som var 43:a respektive 46:a. Men det betyder inte att det är Fahlin som laget kommer köra för under de fyra ordinarie etapper som nu följer torsdag–söndag.

– Nej, en sådan här prolog är till min fördel medan etapperna som kommer är tuffa med brnta klättringar, och det är inte min specialitet, det är lite mer för bergsåkarna. Vi kommer att köra för polskan (Jasinska) och spanjorskan (Santesteban). De var fyra och nia i tisdags när det var en ganska tuff final och har visat att de är i bra form för den här typen av tävlingar. Spanjorskan är dessutom från Baskien, så det är verkligen hemmatävling för henne och hon har laddat extra, säger Fahlin som inte ens är helt säker på att hon kommer fullfölja veckan efter kraschen.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Jag tar det säkra för det osäkra, jag vill inte dra på mig något som sitter kvar resten av säsongen och blir kroppen sämre kommer jag lyssna på den, jag vill att den ska fungera och ena höftböjaren känns rätt ihopdragen just nu. Men målet är att komma igenom.

Det som väntar är fyra kuperade etapper: 76,6 kilometer med start och mål i Eskoriatza på torsdagen, 109,5 kilometer på toppen av en tvärbrant stigning i Urkiola på fredag, 109,4 kilometer med start och mål i Berriatua på lördag och 75,8 kilometer med start och mål i Portugalete på söndag.

– Känns det bra har tanken varit att försöka slita sig med någon av dagarna, och om det blir en reducerad klunga prova i slutet. Leta fram den instinkten att vara med på upploppet. Men vi får se hur det utvecklar sig, hur hårda etapperna är, säger Fahlin.

Bara tre dagar efter tävlingen i Baskien avgörs sjätte deltävlingen i damernas världstour, La Flèche Wallonne, Valonska pilen, i Belgien.