Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fahlin vågar inte hoppas på OS-succé: ”Är lite väl ambitiöst att tro det”

Emilia Fahlin överraskade alla i OS-genrepet – till och med sig själv.Trots det vågar hon inte hoppas på att kunna kriga i täten hela vägen till mållinjen på den stentuffa banan i Rio de Janeiro.

Första internationella pallplatsen sedan 2012, tre topp sex-placeringar på sju dagar – och en tolfteplats totalt efter en elfteplats på den avslutande etappen på torsdagen.

Emilia Fahlins OS-genrep i det tyska etapploppet Thüringen runt var, sett till motståndet där stora delar av de förväntade medaljörerna i linjeloppet i Rio de Janeiro om 16 dagar fanns på startlinjen, något av det bästa Örebrocyklisten presterat under sina tio år som proffs.

– Emilia har varit en av de stora överraskningarna i loppet, sa förbundskaptenen Martin Vestby.

Och Fahlin, som efter tre sjukdomskantade år med få toppresultat gått från klarhet till klarhet de senaste tolv månaderna, var själv överraskad över att hon nu tagit ytterligare ett kliv mot den yppersta värdseliten.

– Jag hade hoppats att jag skulle kunna vara med där framme någon dag, men jag hade inte kunnat tro att benen skulle vara så pass bra att jag skulle kunna vara med där framme på varje etapp, säger hon.

– De som var med här i Tyskland är några av de som ska vara de allra bästa på OS, så det känns jäkligt gott att känna att man kan vara med längst framme, att faktiskt kunna vara med och hänga på. Det är inte ofta jag varit bortskämd med det.

När Fahlin den 2 maj togs ut till OS var det för att tillsammans med Sara Mustonen-Lichan agera hjälpryttare åt svenska stjärnan och världsrankningstvåan Emma Johansson under de första delarna av det 141 kilometer långa linjeloppet som avgörs den 7 augusti.

– Över den sista backen kommer bara de bästa vara med, och den är nog i hårdaste laget för Emilia. Hennes huvuduppgift blir att hjälpa Emma fram till avslutningsbacken, sa förbundskapten Vestby till NA då.

Monsterbacken, som går under nament Vista Chinesa, är 8,5 kilometer lång, har en snittlutning på 5,7 procent, några extremt branta partier och totalt nästan 500 höjdmeter. Och trots framgången i Thüringen vågar inte Fahlin hoppas på att kunna gå med i täten över det krönet när storstjärnor som Johansson och nederländska Marianne Vos förväntas upp tempot i kampen om guldet.

– Det är i den backen det kommer smälla, det kommer inte bli många som är kvar över där. Jag tror det är lite väl ambitiöst att tro att jag ska kunna sitta med i en final mot de allra bästa på OS med en så tuff avslutning, det ska inte riktigt vara möjligt, säger Fahlin.

– Men som det känns nu hoppas jag kunna sitta med länge. Banan är backig från start, och tidigare har varje backe varit en riktig pina för mig. Men nu har jag trampat lite lättare över dem, utan att tvingas slita alltför hårt. Kan jag behålla den känslan och formen som varit nu så kan det bli riktigt bra. Det kan ju bli cykeltävling före sista backen också, kanske kan jag komma med i någon utbrytning eller så.

Spelen i Rio de Janeiro blir 27-åriga Fahlins andra OS. I London slutade hon på 19:e plats i linjeloppet och 17:e i tempot, en disciplin hon inte kommer att få köra i Rio.

Svenska kaptenen Emma Johansson, som aviserat att hon lägger av efter OS, tog silver i Peking för åtta år sedan och har sedan dess tagit två silver och tre brons på VM, men saknar alltjämt en guldmedalj från ett globalt mästerskap.

De svenska cyklisterna flyger till Rio nästa fredag.