Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faisa Maxamed (V): Bekämpa rasismen på alla plan

Vår värld lider så mycket på grund av förtryck och orättvisor. Människor med en annan etnicitet eller religion möter rasism och främlingsfientlighet i sin vardag. Vi ser hur det påverkar vårt samhälle, vi ser hur rasism förekommer i alla former och hur klyftorna ökar mellan människor. Med växande klyftor ökar också behovet av att hitta syndabockar.

Jag minns hur vuxna män i uniform misshandlade en mörkhyad 12-årig pojke i Kista galleria i Stockholm för att han ansågs vara för högljudd.

Jag minns hur mörkhyade människor mötts av misstro inom vården med följd att livshotande sjukdomstillstånd avfärdats av vårdpersonal som kulturell svimning.

Jag minns hur en partiledare publicerade en bild på sig själv i jaktkläder tillsammans med texten ”stärk gränsen” i samband med att en flykting skjutits till döds av gränspolisen i Grekland.

Jag minns alla snack jag har haft med mina barn på kvällarna. Inte heller barnen är förskonade från rasismen och jag försöker dagligen utrusta dem med kunskap och styrka så att de lättare kan bemöta den.

Jag minns alla de gånger jag själv har utsatts för rasism för att jag är kvinna, svart och beslöjad. Rasism och främlingsfientlighet skapar rädda människor och samhällen, jag hör och ser dagligen hur denna förändring sker.

Nu räcker det. Jag och mitt parti står alltid redo att kämpa mot orättvisor och rasism oavsett om det är på skolgården, i fikarummet eller i kommunfullmäktige. Vi vill se ett annat samhälle, ett rättvist samhälle med utrymme för alla typer av människor. Ett samhälle med plats för alla skapas genom att se till att var och en får välja hur hen vill leva sitt liv och med vilka ord hen vill beskriva sig. I ett sådant samhälle fokuserar vi på det vi har gemensamt istället för på det som skiljer oss åt.

Problemet är inte invandrarna, utan hur samhället ser på dem som lämnat allt för att komma till Sverige för att söka skydd

I den politiska debatten hörs ofta sägas att vi måste våga prata om de verkliga problemen, att den misslyckade invandringspolitiken inte får döljas. Visst innebär det problem när människor tvingas fly från krig och förföljelse. Men problemet är inte flyktingarna, utan bristen på likvärdig utbildning, arbeten och bostäder.

Problemet är inte invandrarna, utan hur samhället ser på dem som lämnat allt för att komma till Sverige för att söka skydd. Lösningen är inte att stängas ute – lösningen är att bygga ett Sverige för alla oavsett bakgrund med en stark välfärd och omfördelning av makt och resurser som förutsättning.

Vänsterpartiet är det politiska alternativ som kan kanalisera människors känsla av maktlöshet till en konstruktiv kamp för förändring av samhället. Vi kämpar för konkreta förbättringar av människors livssituation.

Den rasistiska rörelsen upprätthåller en manlig överordning, den är ett direkt hot mot kvinnors rättighete

Det handlar om att bedriva en kraftfull politik för att utjämna klassklyftorna och för alla människors rätt till arbete, bostad och utbildning. Det handlar också om att bekämpa rasism och diskriminering. En antirasistisk politik är en politik för solidaritet och rättvisa.

Den rasistiska rörelsen upprätthåller en manlig överordning, den är ett direkt hot mot kvinnors rättigheter. Kampen mot rasism och högerextremism hör därför nära samman med den feministiska kampen. Vi kommer att fortsätta med motstånd från en stark vänster som samlas i en bred folklig allians för att bekämpa rasism och främlingsfientlighet. Vi i Vänsterpartiet kommer att fortsätta kämpa för ett samhälle för alla.

Faisa Maxamed

kommunfullmäktigeledamot, Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel