Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faktaresistens hotar lasarettet i Lindesberg

Tidpunkten för en definitiv neddragning av verksamheten vid akutmottagningen i Lindesberg var satt till den 20 april. På grund av corona läget har tidpunkten förskjutits men kommer att genomföras när situationen kring corona har stabiliserats. Så säger områdeschefen för Område opererande och onkologi i NA den 15 mars. Då kommer det av allt att döma inte att finnas något utrymme för diskussion. Ytterligare synpunkter måste komma nu.

När den felaktiga uppgiften väl har slagit rot i meningsmotståndaren hjälper det föga att för denne presentera siffror och diagram hur riktiga dessa än kan vara.

Kunskaps- och faktaresistens är ett ökande fenomen i vår tid. Människan tror hellre på det hon vill tro på än på det hon borde ha goda skäl att tro på. Inom politiken kan en felaktig uppgift ge gemenskapshetskänsla, och därmed vara tryggare att tro på än sanna fakta. Ledande politiker kan, genom att hävda osanna uppgifter, utnyttja motståndarnas rädsla att hamna utanför den beslutande kretsen. När den felaktiga uppgiften väl har slagit rot i meningsmotståndaren hjälper det föga att för denne presentera siffror och diagram hur riktiga dessa än kan vara.

Denna teknik använts nu i Region Örebro län där de ledande regionråden genom att använda en ofullständig statistik har lyckats övertyga de egna partierna och oppositionen om det lämpliga att minska verksamheten vid lasarettet i Lindesberg. Kunskaps- och faktaresistensen förstärks ytterligare inom tjänstemannakåren genom den tystnadskultur som råder.

Just nu koncentreras ansträngningarna bland såväl sjukvårds- som omvårdnadspersonal på att lindra verkningarna av coronaepidemin.

Alla våra tre sjukhus har ett gott rykte såväl i befolkningen som i nationell statistik. Men det är ledsamt att regionledningen under det senaste 1,5 året har jagat personalen i Lindesberg med ett omotiverat hot om indragningar i verksamheten. Det har skapat otrivsel. Just nu koncentreras ansträngningarna bland såväl sjukvårds- som omvårdnadspersonal på att lindra verkningarna av coronaepidemin. De arbetar hårt. Men även regionråden har lovat att så fort epidemin dragit förbi ska nedrustningen i Lindesberg genomföras. Det är skamligt och bidrar inte till den arbetsglädje som är så nödvändig och som regionledningen är ansvarig för.

Om vi vill ha kvar lasarettet i Lindesberg måste oppositionen, trots det ovan sagda, förmås att lusläsa den utredning som låg till grund för sjukvårdsnämndens beslut den 25 september 2019. Den måste få hjälp med att analysera språket i beslutet och förstå de yttersta konsekvenserna. Vi som tror på lasarettet måste ändå försöka rädda det.

Den i regionen ledande alliansen måste inse det okloka i att nonchalera mer än 48000 invånare i norr.

Aktuella fakta att fundera på för oppositionen är:

Statistik över patientkontakter med kirurg- och ortopedläkare vid Akutmottagningen, Lasarettet Lindesberg under år 2018.

Klockan 00–07 (580 besök),

07–17 (4461 besök),

17–21 (1410 besök)  och

21–24 (595 besök)

Sammanlagt (7046 besök)

25–30 operationer utfördes nattetid och anförs såsom skäl till reducerad arbetstid för kirurger och ortopeder. Men det året och tidigare år påbörjades närmare 150 operationer efter 16.30. För många av dessa är arbetet inte slutfört när klockan är 21.00.

Hälso– och sjukvårdsnämnden beslöt 2019-09-25 fastställa att som ett första steg av flera i arbetet med att nå en ekonomi i balans - - -:

Jour – och beredskap reducerat antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger.

Det framgår inte av beslutet att det ska genomföras vid Lindesbergs lasarett men så har det senare framställts av regionråden.

Definition av begreppet ”helg” enligt svenska akademin:

Tiden från fredag eftermiddag till måndag morgon.

Ingemar Engstrand

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel