Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Fäktning är en cool sport”

Termometern visar 26 grader och massor av barn är utomhus för att ha roligt. Men det finns ett gäng som gärna vill vara inomhus. De söker sig till Nikolaiskolans gymnastiksal för att vara med i fäktskola med Wadköpings fäktförening.

Tre tjejer och sex killar mellan åtta och tolv år deltar i en fäktskola som leds av fäktmästaren Mariusz Zimmerman. Till sin hjälp har han några av föreningens ungdomar.

Mariusz berättar att fäktning handlar om att läsa motståndarens tankar, att förbereda sig, att vara taktisk. Barnen lyssnar och följer instruktionerna. Det är ju första dagen på sommaräventyret med florett så därför tar alla det lite försiktigt.

De flesta är nybörjare, men bröderna Pontus och Oscar Seiko har varit med några år. De båda är ivriga att berätta om favoritsporten.

– Fäktning är en cool sport. Ju mer man övar på saker desto bättre blir man. Allt ska gå automatiskt till slut. Man ska inte behöva fundera. Allt ska sitta i ryggmärgen, berättar bröderna.

Pontus ser ljust på framtiden. Han vill ta guld i OS 2024, men ska han lyckas måste han träna mycket. Oscar har inga guldplaner. Däremot talar han om att fäktskolan är rolig för att man blir smidig och snabb när man fäktas. 0ch så får man träffa kompisar.