Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska poliser hotade med automatvapen 

Polisen letar efter två personer som klätt ut sig till poliser och viftat med automatvapen mot en privatperson. – Personen blev rädd och åkte därifrån, berättar polisens vakthavande befäl Johan Wallenius.

Incidenten ska ha inträffat vid en vägficka på länsväg 507 i Finnerödja vid 7-tiden i morse, inte långt från E20.  

– En bilist blev invinkad av en person som han uppfattar som en polis intill en polisbil av äldre modell, en Volvo 940 eller liknande. Bilen ska ha varit målad som en polisbil och haft blåljus på taket, berättar polisens vakthavande befäl Johan Wallenius.

När vittnet stannar kliver en annan man ut ur ”polisbilen” med ett automatvapen.

– Även den mannen ska ha varit utklädd som en polis. Han ska ha riktat vapnet mot vittnet som då förstås blev rädd och gasade därifrån. Vapnet beskrivs som en Kalashnikov.

– Vi är förstås helt hundra på att det här inte handlar om en riktig polispatrull. 

Det har inletts en förundersökning om olaga hot. Enligt Wallenius har polisen haft ganska långa förhör med vittnet under morgonen för att få fram så mycket uppgifter som möjligt. Den ena falska polisen beskrivs att vara i 30-årsåldern och den andra finns det inga åldersuppgifter om så länge. 

Polispatruller har varit på plats i Finnerödja under tre timmar under tisdagsmorgonen och letat efter den falska polispolisen och de falska poliserna – men inte hittat något.

– Vi har gått över till inre spaning. Kriminalunderrättelsetjänsten har tagit över, säger Johan Wallenius.

Den inre spaningen innebär bland annat att söka kontakt med personer som äger gamla polisbilar.