Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familj utvisas efter åtta år 

En Kumlafamilj tvångsutvisas efter åtta år i Sverige. – Jag mår inte bra, inte bra alls, säger Fady Jabour.

Tvångsutvisning. Det var inte vad Katia Dawod och Fady Jabour hade väntat sig. De har levt i Sverige i åtta år och byggt upp ett liv här. Ett liv bestående av nära vänner, ett företag som försörjer dem och ett eget boende.

Och så Marisol.

Dottern som är fem år och född i Sverige.

Hon går i förskola, leker med sina kompisar och vet inte om något annat hem än Kumla.

För en dryg vecka sedan kom beskedet att Migrationsverket överlämnat deras ärende till gränspolisen i Örebro län. Familjen ska utvisas till Libanon. Exakt när vet de inte.

När vi sitter i soffan i lägenheten i centrala Kumla ringer det på dörren. För en sekund fryser alla till is. Är det dags? Katia skakar på huvudet när hon öppnat. Det var en nära vän och inte polisen som kommit för att hämta dem.

Katia är ortodox

kristen och Fady kristen maronit. Hon är syrisk medborgare och han libanes. De träffades i Libanon, blev kära och ville leva tillsammans. För deras familjer var det oacceptabelt. Efter flera år gav de upp om att familjerna skulle acceptera deras val och bestämde sig för att fly till Sverige. Några dagar före flykten gifte de sig.

– Vi gifte oss i Libanon för att slippa skämmas, där finns inte sambo, säger Katia.

Äktenskapet hann dock inte registreras hos myndigheterna. De har försökt lösa det med hjälp av Libanons ambassad i Sverige, men inte lyckats.

Det är anledningen till att Katia är säker på att hon inte är välkommen i Libanon. Där är hon syrisk medborgare och singel. Konflikterna mellan libaneser och syrianer är på blodigt allvar, säger de.

– Libanon är inte

ett land där man kan leva i fred, säger Katia.

De har berättat lite grand för Marisol om vad som händer. Hon vet ingenting om Libanon och pratar bara lite arabiska.

– Här vaknar hon lugnt varje morgon, det finns alltid el och vatten och det står inte en bil med en bomb i utanför. Jag vill inte dit, säger Fady.

De berättar att Marisol varken är svensk, libanesisk eller syrisk. För att barn som föds i Sverige ska bli svenska medborgare krävs att mamman eller pappan är det.

– Hon har ett papper, det som hon fick från Skatteverket när hon föddes. I Libanon blir hon papperslös, säger Katia.

Deras lägenhet ligger på tredje våningen. På gatuplanet i samma byggnad ligger frisörsalongen som Fady driver sedan tre år. Det är tack vare den de kan försörja sig. Genom ett tillfälligt personnummer kunde Fady skaffa F-skattsedel och starta salongen. Han planerar nu att utöka och även ha butikshandel.

När vi står där räcker han fram ett papper från Marisols förskola. De är oroliga för hur det ska gå för Marisol om hon flyttar till Libanon. Att hon snabbt kom in i verksamheten när hon började i september 2013 och att hon har ett bra språk och många kompisar. De skriver att Marisol pratat om att resa bort, men att hon inte vet vart.