Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjedaghemmen prutas bort

Neddragningar inom bildningsnämnden innebär att familjedaghemmen försvinner. Men föräldrar kan själva starta verksamhet säger nämndordförande Ritha Sörling (S).

Annons

Inom kommunens varsel om 37 tjänster ligger 15 inom bildningsnämndens område. Övriga 22 inom omsorgen. Fackliga förhandlingar har inletts för att klargöra var tjänsterna ska tas.

Ska spara 6,7 miljoner

Bildningnämnden ska spara 6,7 miljoner kronor i år. Klart är att samtliga fem dagbarnvårdare sägs upp och familjedaghemmen läggs ner. Det sparar 2 miljoner. Ytterligare tio tjänster ska reduceras och sparar närmare 2,7 miljoner.

Förvaltningschef Elisabeth H. Solberg har fått i uppdrag att se över personaltätheten i hela organisationen. Hon konstaterar att reduceringar i den omfattningen inte kan göras utan märkbara förändringar som också påverkar kvaliteten negativt.

Fler barn i grupperna

Beslutet innebär att antalet barn i förskolegrupperna ökar.

Det 30-tal barn som nu finns i familjedaghemmen flyttas till befintliga förskolor.

Nedläggningen innebär att föräldrars valmöjlighet försvinner. Lösningar till alternativ barnomsorg finns ändå framhåller Sörling.

– Föräldrar kan själva starta verksamhet genom rätten till barnomsorgspeng.

Sedan 1 juli 2009 är kommunen skyldig att godkänna och ge bidrag till sådan enskild verksamhet. Till nästa nämndmöte ska kommunala riktlinjer ha sammaställts för denna form av pedagogiska verksamhet som måste uppfylla vissa krav på kvalitet och säkerhet. Den som är intresserad att bedriva egen verksamhet gör en ansökan hos kommunen.