Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen flyttade in i nybyggt fuskhus – fel på golv, tak, vatten och braskamin: ”Har gråtit”

Alla golv behöver läggas om, vattenledningarna är feldimensionerade och kaminen brandfarlig. Det nybyggda huset i Stora Mellösa visade sig vara en katastrof.
I två år har Louis Berglund stridit för att få ett hus hon och familjen kan bo i.
– Det känns som de tagit glädjen ifrån oss, säger hon.

2018 flyttade familjen med två små barn in i det nybyggda huset strax bakom kyrkan i Stora Mellösa. Huset är ett så kallat nyckelfärdigt hus och byggentreprenör är Svensk husproduktion. Kostnaden var fyra miljoner kronor, huset besiktigat och klart, Louis skulle inte behöva göra något mer än börja inreda.

Nu två år senare har hon ännu inte kunnat packa upp. I två containrar finns möbler och kläder. Barnens leksaker är nerpackade. Frys och kyl står i garaget, maten har de i lådor på golvet.

– Jag har gått igenom alla stadier. Jag har gråtit, jag har varit arg, nu känns det mest som om allt roligt med att flytta in i ett nytt hus har försvunnit, säger Louis och visar på listan med 18 punkter med fel som skulle behöva åtgärdas.

Och det är inga små fel. Hon och hennes sambo, Hichem Mejri, sitter vid ett provisoriskt köksbord i ett hus de inte längre litar på och berättar:

– Det började med att jag upptäckte att golven i hela huset inte satt fast. De svajade och gungade. En dag sprack glaset som låg som gnistskydd runt kaminen, säger Louis.

Skivan gick i tusen bitar. Firman som lagt dit den ordnade en ny – som också sprack. Golvet var helt enkelt för instabilt. Samtidigt uppdagades en rad andra fel, som att alla fönster immade igen, att stuprör och hängrännor var feldimensionerade. Regnvatten rinner rakt ner på träpanelen. Takpannor är inte fastsatta, väggarna inte ordentligt spacklade och målade. Vattenledningarna är underdimensionerade, det är inte tryck i kranarna. Avloppet i duschen sitter fel.

Men allra värst är kanske att kaminen var felinstallerad. Kaminröret låg alldeles för nära taket. Det upptäcktes av en ren slump och har nu åtgärdats.

– I två år har vi levt med den brandfaran. Det är ordnat nu men bara vetskapen om att vi hade kunnat brinna inne är så hemsk, säger Louis som inte kan släppa att ett så allvarligt fel gick igenom besiktningen av huset.

Louis Berglund tycker att det varit svårt att få kontakt med Svensk husproduktion. Hon menar att hon fått agera projektledare, ringt de olika underleverantörerna, själv fått försöka hitta någon som kan åtgärda felen. Golvet har varit det stora bekymret.

– Firman som lade golvet har gått i konkurs. Jag har bråkat i ett och ett halvt år för att det ska läggas om. I maj meddelade tillslut Svensk husproduktion att det skulle göras, men ingen kom. Det var först nu, strax innan semestern, som arbetet har satt igång.

Det visade sig att hela konstruktionen var fel. Golven i alla rum har fått brytas upp och göras om. Men kanske måste de tas upp igen. De feldimensionerade vattenledningarna har inte åtgärdats.

– Vi har inte fått något svar från byggentreprenören om vattenledningarna. Kanske måste golven i hallen och badrummet läggas om, igen. Vi vet inte, säger Hichem och gör en uppgiven gest med händerna.

- Vi kan inte det här, vi är inga proffs. Vi vet bara att det blir en himla massa jobb.

Vad händer nu?

– Jag vet inte, säger Louis. När de andra felen ska bli åtgärdade vet vi inte. Jag har säkert lämnat 50 meddelanden till Svensk husproduktion som de inte svarat på. Jag vill ju bara kunna bo här.

Läs också: Nu lovar byggentreprenören att felen ska åtgärdas

På väg ut visar de en garderob strax intill hallen, som ett exempel på alla de småfel som gör att huset känns ofullständigt och halvdant. Där finns proppskåpet.

– Tänk att de bara lämnade det så här, säger Hichem och visar på luckan till skåpet som står lutad mot väggen.

Den är inte fastsatt och går inte heller att hänga dit. Några gångjärn finns inte.

– Och titta här, säger Louis och visar en bit kartong där någon skrivit med blyerts vart de olika propparna går.

– Det är så slarvigt gjort, inget är ordentligt. Det är nästan som man börjar skratta åt det. Allt som kan gå fel har gått fel.