Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjen som flyttar till Ecuador

De ska vara borta i tre år. ”Lång tid” och ”modigt” är mångas reaktioner. För Gabriella och Mattias Egberth är det en längtan som äntligen blir av.

Drivkraften att hjälpa dem som har det sämre och längtan efter nya erfarenheter leder familjen Egberth till ett djungelsjukhus i Ecuador. För barnen är det skogen, exotiska frukter och fotboll som lockar.

Hon är barnmorska på Universitetssjukhuset i Örebro. Han är kirurg. För ett år sedan fick de höra om sjukhuset som ligger i byn Shell i Ecuador. Mitt i djungeln. Sjukhuset annonserade efter en kirurg och båda sökte arbete. Snabbt fick de positivt besked och ordnade tjänstledigt från sina jobb.

Det är den amerikanska organisationen HCJB, Heralding Christ Jesus’ Blessings, som äger djungelsjukhuset och allt arbete är ideellt.

– Alla som kommer dit får den vård de behöver, även om de inte kan betala, berättar Gabriella.

För familjens uppehälle står Pingstkyrkan i Kumla, Mellringekyrkan i Örebro och Erikshjälpen i Lindesberg, via Pingstkyrkan. Kyrkan fungerar som arbetsgivare och ger dem en lön baserad på levnadsstandarden i Ecuador.

Familjen valde sjukhuset eftersom de får vara där en längre tid samt att det finns en engelskspråkig skola för barnen. Mycket mer än så vet de inte. Men det bekymrar dem inte.

– Vi är ganska anpassningsbara, säger Mattias.

Både Mattias och Gabriella är vad de kallar missionärsbarn. Som barn följde de med sina föräldrar till olika platser i Asien och Afrika där de biståndsarbetade på olika sätt.

– När jag var ute som barn var det givande för mig. Att få ge samma erfarenheter till mina barn känns bra, tycker Mattias.

Att paret har valt yrken inom sjukvården tror de har med sina tidiga upplevelser att göra. Redan som 14-åring hjälpte Gabriella till att förlösa en kvinna i Tanzania.

– Då blev jag såld. Jag kände att det är det här jag vill göra.

Dessutom pekar de på sin kristna tro som driver dem att hjälpa andra. Djungelsjukhuset, vars syfte är att ge de fattiga invånarna den vård de faktiskt behöver, passar paret Egberth.

Men de ser också andra fördelar med resan. De kommer att lära sig ett nytt språk. De kommer att få nya livserfarenheter och kontakter. Och inte minst, de får en paus från Sverige.

– Det känns skönt att få ett break från vårt materialistiska samhälle, säger Gabriella.

Familjen Egberth håller på att fixa till huset som ska hyras ut under tiden de är på andra sidan jorden. Själva tar de bara med sig det nödvändigaste och ser fram emot att anpassa sig till den levnadsstandard som följer.

Barnen Samuel, 11 år, Elias, 10, och Miriam, 7, är spända över vad som väntar.

Samuel tycker om att spela fotboll och tycker att det ska bli roligt att spela i nya miljöer.

– Men det blir tomt utan kompisarna, säger han.

Miriam längtar efter att få upptäcka skogen och Elias tänker äta exotiska frukter tills han storknar.

– De har röda bananer som är små och söta och så har de mango, säger han.

Den 15 augusti är det avfärd. Familjen börjar med sex månader på Costa Rica för att lära sig spanska innan de åker vidare till djungeln.