Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för koppartjuv

Efter den stora stölden av kopparplåt från ett företag i Stråssa, i norra Örebro län, döms en av de åtalade till fängelse i sex månader.

Annons

Den 38-årige mannen utvisas också ur Sverige till Serbien med förbud att återvända före 2015. De två andra männen döms till villkorliga domar och 5 000 kronor i böter.

Då det gäller den som utvisas framhåller Örebro tingsrätt att han vistas illegalt i Sverige, saknar anknytning till landet och att inget talar mot utvisning.

Stölden inträffade i november förra året. Enligt åtalet hade männen tagit sig in i den låsta fastigheten och från taket skurit bort kopparplåt värd 150 000 kronor.

Åklagaren hävdade vid rättegången att skador för drygt 1,5 miljoner uppstått i samband med inbrottet och den bortskurna kopparplåten. Örebro tingsrätt anser dock att det handlar om cirka 400 000 kronor. Men skadeståndsdelen kommer att behandlas separat och finns alltså inte med i brottmålsdomen.

”Övergiven”

Två av männen nekar helt. Den som döms till fängelse och utvisning säger att han betraktade byggnaden som övergiven och gick in för att se om det fanns något att ta med. Han anser inte att han gjort något brottsligt och har motsatt sig yrkandet om utvisning.

En av dem som döms till villkorlig dom och böter, en 26-åring, säger att han inte har med stölden att göra, medan den andre som döms till villkorligt och böter, en 29-åring, nekat till grov stöld men medgett stöldförsök.

Ägarna till företaget berättade vid rättegången att de såg att några takplåtar hängde lösa och att en fönsterruta var bortlyft. En kontroll av taket visade att mängder av kopparplåt var bortklippt och en del av plåten hoprullad i högar. På taket låg brytverktyg. Polisen larmades och under natten iakttogs att en bil körde fram till fastigheten och att tre personer tog sig upp på taket. Kort efteråt greps de tre som sedan åtalades.

 Klara bevisÖrebro tingsrätt anser att det finns klara bevis för att männen gjort sig skyldiga till grov stöld genom att plåt på 180 kvadratmeter yta klippts bort.

Mannen som döms till fängelse och sedan utvisning ska vara kvar i häktet i avvaktan på att straffet börjar avtjänas.

Annons