Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelset som låg mitt i stan

Fråga:
Olaigatan-Slottsgatan, runt där Karolinska skolan nu ligger, har hört att det legat ett stadsfängelse där? Lite historia runt det skulle vara intressant.
Kennet

Svar:Örebro länsfängelse eller Länscellfängelset, som det kallades fram till 1900-talets början, låg intill Karolinska skolan. Där det i dag är parkering i hörnan Slottsgatan-Fredsgatan.

Fängelset började byggas efter ett riksdagsbeslut 1857, som innebar att alla som dömdes till fängelse och de som dömdes till straffarbete i högst två år skulle sitta i cell. Tidigare hade fångarna i Örebro suttit i ett så kallat gemensamhetsfängelse på Slottet.

I oktober 1859 stod fängelset klart efter ritningar av Fångvårdsstyrelsens arkitekt Theodor Anckarsvärd. Han ritade för övrigt flertalet av landets fängelser, däribland Långholmens centralfängelse i Stockholm. Den 25 oktober 1859 flyttades ett 15-tal fångar från Slottet till det nya fängelset.

Det nya länscellfängelset var efter sin tid modernt och tidsenligt. 90 ljusa och fem mörka celler fanns och byggnaden hade dessutom fått centralvärme – något väldigt ovanligt för den här tiden. Tre våningar högt med arbetslokaler i bottenvåningen och celler på andra och tredje våningen. Det fanns en öppning i taket från andra våningen upp till tredje så att översta våningen bildade en loftgång. På baksidan av fängelset fanns rastgårdarna som bildade en solfjädersform kring den övervakande vaktkuren.

Genom åren hade fängelset mellan 50 och 60 fångar per år, undantaget de båda världskrigsperioderna då antalet var uppe i cirka 100 per år.

Med verkställighetslagen 1945 avskaffades cellstraffet och cellfängelserna hade blivit omoderna och svårarbetade. I Örebro län planerades under 1950-talet en nybyggnation av ett modernt fängelse i Kumla. Kumla-anstalten stod färdig 1965.

Fängelset i Örebro utrymdes helt i slutet av 1960-talet och revs i början av sommaren 1972.