Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängslande konst i färgprydd kulvert

Väggarna i den annars så mörka kulverten på Kumlaanstalten sprakar av färger. Den långa korridoren är prydd med målningar, samtliga gjorda av interner på anstalten.

Annons

– Alla sorters klienter har deltagit i projektet, en del är killar som inte tror att de kan göra något alls, säger konstnären Cecilia Jansson, som är ansvarig för kulvertutsmyckningen.

Redan på 70-talet fylldes hela kulverten med konst. Dessvärre har en renovering och en rörinstallation medfört att man varit tvungen att riva ner målningarna från väggen på korridorens ena sida.

Hjälper intagna

Cecilia Jansson är anställd för att hjälpa de intagna att utsmycka väggen med ny konst. I nuläget är ungefär hälften av de 250 metrarna täckta med målningar. Den här gången skapas konsten på en plåt som sedan sätts upp på väggen. Såväl personalen som de intagna passerar den långa korridoren nästan dagligen.

– När är det min tur att måla? frågar en intern som går förbi.

– Det blir nog inte förrän efter nyår, svarar Cecilia Jansson.

Vem som helst kan anmäla sig, men väntelistan är alltså lång. Internerna målar i grupper eller individuellt. Cecilia Jansson visar NA runt och förklarar arbetsprocessen och tanken bakom varje konstverk. Målningarna behandlar vitt skilda teman.

– Konstverken är även viktiga för personalen eftersom de visar nya sidor av klienterna. säger Cecilia Jansson.

Psykologisk

En del bilder är av mer psykologisk art, andra är tydligare i sin utformning. En gemensam nämnare tycks vara att bilderna säger något om konstnärens identitet.

Återkommande teman är bilder som kan kopplas till olika länder och landskap. Några interner har till exempel målat symboler för ställen där de har sina rötter.

– Allt är väldigt väl genomtänkt. Min uppgift är bland annat att hjälpa och stötta klienterna och visa att det finns olika sätt att skapa och måla på. Diskussionerna vi för är jättespännande, säger Cecilia Jansson.

Hon berättar om en man som ville måla skånska flaggan. En längre diskussion resulterade i att slutversionen av målningen visar såväl Zlatan, Rosengård som Östersundsbron.

– Bilderna innehåller många detaljer. Man ska kunna hitta nya saker i dem efter flera år, säger Cecilia Jansson.

Stor betydelse

Hennes kollega Fredrik Fogberger , som är kriminalvårdsinspektör, understryker vilken stor betydelse skapandet har för de intagna.

– Det lyfter självkänslan att få skapa något och stärker den egna identiteten, säger han.

Han syftar inte bara på målningarna i kulverten utan på all konstnärlig verksamhet som pågår på anstalten. Ett aktuellt projekt är utställningen ”Fängslande”. Interner på terapiavdelningen och anstaltens svetsutbildning ställer ut konst och hantverk på Konsthantverkarna. Cecilia Jansson har inte hjälpt de intagna med själva skapandet men är konstnärskurator för utställningen.

Vad betyder det för de intagna att få ställa ut?– De är jättestolta och glada. Det är viktigt att det de gör tas på allvar, säger hon.

Fredrik Fogberger hoppas också att internerna ska få med sig konstintresset hem även efter att de lämnat Kumlaanstalten.

– Jag menar inte att de ska öppna studios men de har fått träna på hur det är att uttrycka sig konstnärligt. Det visar sig ofta att människor har dolda skapartalanger. Det handlar bara om att få möjligheten att prova.

Annons