Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får dödades i natt i Glanshammar

(UPPDATERAD 14:08) Natten till söndagen inträffade det tredje vargangreppet på en vecka nära Örebro. Ett får dödades då i Balsna, Glanshammar.

– Vi ska nu diskutera om skyddsjakt kan bli aktuellt, säger Inger Holst, enhetschef på länsstyrelsen.

Fårägaren upptäckte vargangreppet vid 7-tiden på söndagsmorgonen. Det var en liten besättning på fyra får som hade attackerats.

– Vi skickade en besiktningsman till platsen som kunde konstatera att ett får var dött. Två får fick avlivas och ett transporterades från platsen, säger Inger Holst.

Ingen ansökan

Någon ansökan om skyddsjakt från någon av de drabbade har inte kommit in än.

– Vi ska nu diskutera om vi själva ska fatta ett sådant beslut. Det svåra är att vi inte vet om vi i så fall får tag i rätt djur. De flesta vargar angriper ju inte djur, fortsätter Inger Holst.

Länsstyrelsen vet inte heller om det är en och samma varg som står bakom samtliga angrepp den senaste veckan, eftersom man inte haft möjlighet att ta några DNA-prov.

Ungdjur

Hon tror att det handlar om ett ungdjur som blivit utstött av sin flock. Och konstaterar att det efter ett angrepp i första hand handlar om att skydda djur från fler attacker. I andra hand försöker man skrämma bort vargen.

– En sak vet vi. Det är att en varg som attackerat en gång ofta kommer tillbaka.