Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får du panik om du läser den här texten?

Det har uppstått moralpanik på nätet. Så till den milda grad att det råder försäljningsstopp för en av de böcker jag köpte på bokmässan. Den heter "Farfar har fyra fruar". På nätet har jag till exempel sett kommentarer i stil med att den här typen av böcker borde brännas på bål. Om du nu får akut panik kan du i och för sig sluta läsa här. Men om du läser lite längre så är chansen rätt god att du lugnar ner dig efter ett tag. Så ta nu ett djupt andetag och en liten kort paus, så byter jag stycke. Du kan alltså börja på nästa stycke när du har pustat lite och andats djupt...

Okej, nu kör vi:

Boken handlar om Asli som är åtta år. Hon ska åka till Somalia med sin pappa. Och där träffar hon farfar – som har fyra fruar.

Månggifte förekommer i Somalia. Det strider inte mot somalisk lag. Men jag kan försäkra att många somaliska kvinnor omgående skulle kasta ut sin man om han fick för sig att gifta sig med mer än en kvinna. Och nej, jag tycker inte att månggifte är någon bra idé. Jag tycker inte heller att det är någon bra ide att "knulla runt" om du är gift eller på något annat sätt inbillar din partner att ni lever i ett fast förhållande. Men om barnets ena eller båda föräldrar kommer från Somalia så är det möjligt att farfar har fyra fruar.

Det är titeln på boken som får diverse opinionsbildare att reagera. Kritiken går ut på att månggifte "normaliseras". De flesta har sannolikt aldrig läst boken. De blir upprörda ändå.

Hade de läst boken så hade de också sett att Asli säger så här: "Jag kan inte bli deras somaliska flicka, för jag är somalisk bara på utsidan och känner mig svensk inuti". Hon vill åka hem till Sverige för att spela ishockey med sina kompisar.

Månggifte är en riktigt dålig idé, även om det förekommer i en saga. Jag tycker också att det är dumt att slåss med poliser eller försöka hålla sig undan när socialtjänsten försöker omhänderta barn som misstänks fara illa. Typ som Pippi Långstrump gör. Med en kombination av list och rå styrka håller hon sig borta från myndigheterna. Hon vägrar dessutom gå i skolan. Enda gången när hon kommer till skolan gör hon narr av läraren.

Ett annat exempel: Jag skulle bli misstänksam om en ung kvinna flyttar ihop med sju gubbar, även om de råkar vara dvärgar. Om en liten flicka skulle ha sju "små pappor" hos sig medan hon badar, skulle jag omedelbart ringa både polis och socialtjänst. Men sagan om Else-Marie och småpapporna blir inte skadlig litteratur för det. Och gamla tiders barnböcker om prinsar och prinsessor är inte direkt spjutspetsar i den feministiska kampen.

Varför ska barn läsa böcker? Kan det fylla en funktion att barn läser böcker som handlar om saker vi tycker är konstiga eller icke önskvärda. Om en pappa ska resa med sin dotter till Somalia, så skulle just boken "Farfar har fyra fruar" fylla en funktion. Kanske är den också lämplig läsning för Aslis svenska kompisar.

Okej, nu ska jag byta ämne tvärt. Det gör jag för att jag vet att en helt annan fråga kommer upp. Hur kan pappa resa tillbaka till landet han flytt från? Svar: de politiska svängningarna i Somalia har varit minst sagt kraftiga.

Fortfarande plågas landet att terrorgruppen Al Shabaab. Fortfarande krävs det stora säkerhetsarrangemang för exempelvis en journalist som vill resa till Mogadishu. Men steg för steg har läget i landet stabiliserats. Det finns numera både svenskspråkiga ministrar och parlamentariker. I bästa fall fortsätter utvecklingen i landet att förbättras. Då kommer vi både att se fler som permanent återvänder till Somalia och fler som åker tillbaka för att besöka släktingar och vänner. Inte konstigt alls, faktiskt!