Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Får sommarbesökare i Örebro bli sjuka?►Vårdcentralerna är skyldiga att ta emot de som behöver akut vård

Undertecknad, som själv arbetar inom vården, har full respekt för vårdens trängda läge sommartid och i synnerhet under denna sommar. En besökare i familjen vistades en längre tid i Örebro i somras. Hen kommer från en annan del av Sverige och under tiden i Örebro behövde hen uppsöka vård för uppkomna symtom. På mina rekommendationer ringde hen den vårdcentral där familjen är listad och känner förtroende för. Denna vårdcentral var då fysiskt stängd och ihopkopplad med Tybble vårdcentral.

De synpunkter jag nu vill framföra är angående det bemötande hen fick: ”Vi tar inte emot några utomlänspatienter”. Om vi vänder på det – hur skulle det vara om jag som örebroare besöker exempelvis Gotland sommartid och får detta svar?

Jag har själv fått hjälp i vården på turistorter och har aldrig fått en kommentar som ovanstående. Den andra kommentaren var: ”Hur kommer det sig att du ringer just till denna vårdcentral?”

Ja, vilken av Örebros alla vårdcentraler ska man ringa till om man inte är listad på någon?

Ett vänligt bemötande kostar inget och kan ges även om inga vårdtider finns. Det påverkar uppfattningen av Örebro som en välkomnande stad. Besökare är viktiga för handeln, för arbetstillfällen och för skatteintäkter. Sommarbesökare i Örebro kan också bli sjuka och vill vi locka turister till Örebro så måste även vården vara med på tåget med ett gott bemötande!

”Vi är alla ibland turister på annan ort”

Örebro

Svar direkt:

När det gäller patienter som inte har akuta behov får vårdcentralerna därför i första hand erbjuda tider till listade patienter.

Hej, och tack för din insändare. Jag vill börja med att beklaga det faktum att ni upplever vårt bemötande som bristande. Jag kan dessvärre inte gå in på enskilda fall, men i generella ordalag är det så att vårdcentralerna i Örebro län alltid är skyldiga att ta emot patienter som bedöms vara i behov av akuta medicinskt motiverade hälso- och sjukvårdsinsatser. Sådana patienter ska tas emot oavsett om patienten är listad vid vårdcentralen eller inte, och oavsett i vilket län patienten är bosatt.

Vårdcentralerna har dock ett särskilt ansvar för den grundläggande hälso- och sjukvården för de patienter som är listade vid vårdcentralen. När det gäller patienter som inte har akuta behov får vårdcentralerna därför i första hand erbjuda tider till listade patienter.

Karolina Stridh

chef hälso- och sjukvårdsstaben Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel