Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fara för barns säkerhet" - boende protesterar mot kommunens beslut att öppna Vallgatan för biltrafik

Artikel 3 av 7
Bråket om Vallgatan
Visa alla artiklar

De vill inte att villagatan öppnas upp för ännu mer biltrafik. Nu överklagar boende i Almby kommunens beslut till Mark- och miljödomstolen.

Vallgatan skär genom bostadsområdet Almby, från universitetet i söder till Hjälmarevägen i norr. Den sydligaste delen av gatan är i dag stängd för biltrafik och tillåter bara bussar. Nu planerar kommunen att bygga nya bostäder vid universitetet och i och med det ändra detaljplanen och öppna hela Vallgatan för biltrafik.

Läs också: NA-tv: Vallgatan ska öppnas för biltrafik

Beslutet möter starka protester hos de boende i området. De anser bland annat att det äventyrar säkerheten för gångtrafikanter och flera av de boende överklagar nu beslutet till mark- och miljödomstolen.

– Det är ett jättedåligt underlag för beslutet. Kommunen har inte tagit reda på hur fort bilarna åker här. De har inte gjort någon trafikmätning och de har inte gjort någon bullerutredning, säger Cecilia Ekenberg.

Hon har bott i närheten av Vallgatan i över 30 år och sett den både öppnas och stängas för biltrafik. Hon menar att så som gatan är konstruerad, en rak, platt sträcka, gör den att bilister kör för fort och inte är tillräckligt uppmärksamma.

– Det finns inte en bil som kör 30 här. Enligt kommunens beräkningar skulle trafiken öka med 70 procent om de öppnar upp hela gatan. Politikerna måste ta sitt ansvar. Det är inte bara att öppna upp en gata mitt i ett villakvarter. Det är inget ansvarsfullt beslut och kan vara en fara för barns säkerhet.

Läs också: Kontroversiellt förslag: Öppna bussgatan

Tommy Selling som också bor i området är av samma åsikt. Han menar att det ofta är tillbud i trafiken på Vallgatan. Många barn passerar gatan till och från skolor och förskolor. Inte sällan hör han skrikande bromsar utanför fönstret.

– Kommunen säger att de vill filtrera trafiken i stan. Men det måste finnas ett bättre sätt än att köra rakt genom ett bostadsområde.

Läs också: Sara Richert (MP) bloggar om beslutet: "Var är barnspektivet?"

Johanna Berglund 019-15 50 18 [email protected]