Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Farliga knäppskallar har etablerat sig i länet

Annons

Nordiska motståndsrörelsens "kampgrupp 503" har etablerat sig i länet, närmare bestämt i Karlskoga. Och i helgen demonstrerade nazister i Örebro.

Ja, vad ska vi säga om en politisk rörelse som anser att judarna sluter sig samman för att dominera världen, som förespråkar att den liberala demokratin ska avskaffas och som betraktar valda politiska företrädare som "förrädare"? Det hindrar inte att de ivrigt kämpar för sin egen yttrandefrihet. De driver kampanj mot att systerorganisationen i Finland kan vara på väg att förbjudas och de samlar in pengar till medlemmar som sitter i finkan.Knäppgökar, borde egentligen vara en lämplig sammanfattning.

Problemet är att även Adolf Hitler var en knäppgök. Men hans idéer vann ändå genklang i ett Tyskland som skrek efter lösningar på människors vardagsproblem.

Problemet är att även Adolf Hitler var en knäppgök. Men hans idéer vann ändå genklang i ett Tyskland som skrek efter lösningar på människors vardagsproblem. Något så enfaldigt och så korkat som att skylla Tysklands alla problem på "judarna" blev en gångbar politisk uppfattning i det Berlin som annars präglades av olika kulturella uttryck. Revy- och teaterstaden Berlin förvandlades till huvudstad i ett totalitärt rike. I kulturstaden Berlin upprättades bokbål, judar slogs ihjäl, synagogor brändes ner och motståndare till nazismen hängdes i offentliga avrättningar. Många tyskar var uppriktigt och ärligt övertygade om att detta var vägen till ett bättre liv.

Den brittiske komikern Charlie Chaplin gjorde en träffande satir om Adolf Hitler i filmen "Diktatorn".

Några år senare hade den stolta kulturstaden Berlin förvandlats till ruiner och aska. Det var en logisk följd av att många tyskar satte sitt hopp till en österrikisk korpral med en fyrkantig och faktiskt rätt löjlig mustasch. Den brittiske komikern Charlie Chaplin gjorde en träffande satir om Adolf Hitler i filmen "Diktatorn". Den luffarfigur som Charlie Chaplin skapade hade ju också fyrkantig mustasch. Men till skillnad från Hitler så hade Chaplin lösmustasch. Titta på den demonstration som Nordiska Motståndsrörelsen arrangerade i Falun på 1 maj. Spela denna "film" i svartvit, så ser de ut som masskopior av något som närmast liknar "Helan och halvan".

"Kampgrupp 503" i Karlskoga är en del av detta. Egentligen något att skratta åt. Men skämten uteblir ändå. Det är inte så roligt, när vi betänker vad dessa grupper vill åstadkomma. Och få personer kan åstadkomma stor skada.

Det är klart att även nazister ska få demonstrera. Det är våra grundlagar som bestämmer vad de får göra...

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg greps under våren, misstänkta för att ha gjort sig skyldiga till bombdåd. Och när Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerade i Falun utrymdes ett boende för ensamkommande flyktingbarn – för säkerhets skull.Jag är något av en yttrandefrihetsfundamentalist. Det är klart att även nazister ska få demonstrera. Det är våra grundlagar som bestämmer vad de får göra, inte någon politisk redaktör i Örebro. De får torgföra sina sjuka idéer så länge som de inte går över gränsen och bryter mot lagen om "hets mot folkgrupp".

Men tänk om anhängare till Islamiska staten skulle upprätta en "kampgrupp för den arabiska revolutionen" eller något annat som framstår som helt obegripligt för de allra flesta människor – inklusive Sveriges muslimer. Och så arrangerar de en demonstration någonstans. För säkerhets skull utryms ett dagis eller en skola. Skulle vi acceptera det?

De båda grupperingarnas idéer har tydliga likheter. Det är "de andras" fel. Judar står inte högt i kurs hos någon av dem.

De båda grupperingarnas idéer har tydliga likheter. Det är "de andras" fel. Judar står inte högt i kurs hos någon av dem. Båda rörelserna eftersträvar ett homogent samhälle där det inte finns plats för "avvikare". Båda anser att "kampen" är överordnad allt annat. Och det är väl också något av en satir att de inte själva har förmåga att se dessa likheter. När den här typen av grupperingar dyker upp är det fullt berättigat att både Säkerhetspolisen och den "vanliga" polisen håller koll på vad de gör. Om du väljer att uttrycka stöd för dessa idéer får du räkna med att bli övervakad.