Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt vid skolskjutsar

Skolbarnen tvingades korsa riksvägen när de klivit av skolbussen. Sedan tvingades de stiga av bussen på fel sida, rakt ut på riksvägen. Skolskjutsarna skapar oro hos både barn och föräldrar.

Annons

Strax före jul var 8-åriga Ida Olofsson en hårsmån från att bli överkörd av en långtradare. Skolbussen hade stannat på fel sida av riksvägen och barnen fick själva ansvara för att ta sig över vägen. Trots påtryckningar och löften från både skolan och bussbolaget om att det inte skulle upprepas så har det hänt igen.

– Det här är vi inte ensamma om att ha upplevt. Det har hänt tidigare men då med andra barn, säger Idas pappa Marcus Olofsson.

Den här gången stannade dock inte bussen på fel sida av riksvägen, utan svängde över på ”rätt” sida och släppte av barnen. Problemet nu blev i stället att barnen tvingas stiga av ut mot riksvägen.

Enligt en överenskommelse ska bussen åka till Silverhöjden och vända för att barnen ska kunna stiga av på ett korrekt och säkert sätt.

– Vi kan inte sitta på jobbet med en klump i magen och oroa oss över det här varje dag. Det känns som om det är ett lotteri varje gång, säger Marcus Olofsson.

Första gången detta hände Ida var det en granne som hade sett incidenten och berättat om den för föräldrarna.

– Jag märkte på henne att det var något som hänt. Hon var chockad, och det blev även jag när grannen sade vad som hänt, säger Olofsson.

Under tisdagen var Olofsson i kontakt med ansvariga på Idas skola, Garhytteskolan. Tankar om att polisanmäla händelserna finns också.

– Vi har funderingar på att flytta över kommungränsen, till Grängesberg, om det inte händer något. Den här oron kan varken jag eller Idas mamma leva med.

Läs mer i torsdagens NA.

Annons