Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre hinder för funktionshindrade

Tillgängliga Askersund ska bli ännu mer tillgängligt för alla genom kommunens nya policy om delaktighet för funktionshindrade.

Kommunen har flaggat för att tillgänglighet är en av de viktiga frågorna, inte minst besöksnäringssynpunkt. I den nya policyn för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning, som ska antas av kommunfullmäktige, slås fast att kommunen ska marknadsföra sig som besöksort också mot personer med funktionsnedsättning.

Man ska också inventera tillgängligheten vid olika turistanläggningar och publicera informationen. Kommunens egna anläggningar ska vara ett föredöme.

En nagel i ögat

– Folkhälsoutskottet har lovat att hålla en nagel i ögat på andra förvaltningar och se till så att vi jobbar utifrån den här policyn. Det finns inget direkt sanktionssystem, men de kommer att skälla på oss, säger Per Eriksson (S).

Det är inte bara turismen som ska tillgängliggöras. Personer med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på samma villkor som alla andra, med samma rättigheter och skyldigheter. Alla lokaler där kommunen har verksamhet ska vara tillgängliga för alla och man ska verka för att detsamma ska gälla utbudet av fritidsaktiviteter.

– Det är inte svårt att ställa sig bakom det här, men en del av det kommer att ta tid. Att anpassa lokalerna är en kostnadsfråga och även en estetisk fråga. Men vi jobbar med att få dem så tillgängliga som möjligt, säger Per Eriksson.